Apple tar nytt kliv i AI-racet

TT-Bloomberg

Publicerad 2024-06-10

Iphonetillverkaren Apple väntas presentera nya AI-verktyg och partnerskap för att försöka komma ikapp tätklungan i AI-racet. Arkivbild

Apple var för några år sedan en pionjär när det gäller artificiell intelligens (AI). Men teknikbjässen har hamnat en bit bakom tätklungan.

Nya verktyg i både datorer och mobiler ska nu stärka Apples position, hoppas Iphonetillverkaren.

I kväll svensk tid ska Apple på en utvecklarkonferens i Kalifornien försöka ta ett steg för att ta tillbaka initiativet och utmana konkurrenterna med flera nyheter inom AI-området under rubriken ”Apple Intelligence”, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Det handlar bland annat om uppgraderade operativsystem och en mer kraftfull version av den röststyrda digitala assistenten Siri.

Partnerskap med Open AI

Tanken är att Apples nya system ska ge användare rätt information när de behöver det, i form av textmeddelanden och med e-post. Det ska även erbjudas transkriberingstjänster och verktyg för att göra egna emojis. Användarna ska även få nya verktyg för att kategorisera och sortera i sina mejlkorgar.

Det finns även planer på ett partnerskap med Open AI, för att utveckla en egen chattbot. Dessutom förhandlar Apple med ett förnyat samarbetsavtal med Google, för att få in deras chattbot i Iphone-lurarna, enligt Bloomberg.

Apple lanserade Siri redan 2011, men har sedan dess sett hur både Amazon.com – med Alexa – och Alphabet – med Google Assistant – har kommit i kapp.

Nvidia flåsar i hälarna

Chattroboten Chat GPT med profilen Sam Altman och hans Open AI har sedan snabbt förändrat AI-scenen ytterligare. Där är nummer ett på Wall Street – Microsoft – storägare med 49 procent av aktierna.

Samtidigt flåsar numera AI-trendens stora vinnare – chiptillverkaren Nvidia – Apple i hälarna när det gäller börsvärde.

Den sydkoreanska ärkerivalen när det gäller mobiler, sydkoreanska Samsung Electronics, har också ökat trycket på Apple genom att integrera AI-verktyg utvecklade av Google i sina lurar tidigare i år.