Så dyra blir nöjesparkerna i sommar

Tobias Österberg/TT

Publicerad 2023-02-24

Inför sommaren väljer flera av landets nöjesparker, trots inflationen, att göra små prishöjningar.

Några – till exempel Gröna Lund – sänker till och med biljettpriserna.

Sommarens semester är fortfarande några månader bort men för de familjer som nu börjar planera är det en annan verklighet att förhålla sig till. Något oväntat väljer då flera klassiska turistmål att göra måttliga prisjusteringar.

Gröna Lund väljer under högsäsong att ta 499 kronor för en biljett jämfört med 525 kronor 2022. För barnbiljetter sänks priset från 410 till 399 kronor.

– Vi vet inte hur plånböckerna kommer att se ut i sommar. Alla ska ha chans att komma till oss och ju tidigare du bokar, desto billigare blir det, säger Joanna Hammar, vice vd för Parks and Resorts där Gröna Lund ingår.

– Det vi också märkte förra året var att vi inte var slutsålda under högsäsong och då började vi att titta på om vi kanske var lite för dyra.

Vissa ändringar

Gröna Lund har tidigare erbjudit gäster att köpa biljetter till en viss tidsperiod, till exempel klockan 10–16 och sedan hålla stängt någon timme medan parken ordningsställs inför ett kvällspass med nya besökare. Till i år erbjuds i stället besökare att komma när man vill och stanna hela dagen. En grundbiljett innebär dock att själva åkattraktionerna bara är tillgängliga under en specifik tidsperiod.

TT: Men förklaras inte prissättningen med att numera kan gäster stanna hela dagen och därmed också spendera mer inne på Gröna Lund?

– Ja, absolut. Men under högsäsong ska vi inte ha mer än 10 000 åkare och vid lågsäsong börjar vi på en lägre siffra, omkring 7 000.

Den största prisskillnaden märks hos Furuviksparken där till exempel en vuxenbiljett sänks från 488 kronor till 299 kronor.

TT: Handlar det i grund och botten om att ni behöver stärka parkens varumärke efter schimpans-händelsen i vintras?

– Nej, hela den här affärsmodellen gjorde vi ut i höstas. Nu har vi gjort om så att allting ingår i biljettpriset. Furuvik var tidigare en av Sveriges dyraste parker och det var inte hållbart i längden.

Liseberg i Göteborg har olika priskategorier beroende på vilka veckodagar gästerna besöker nöjesparken. När det gäller den allra dyraste kategorin höjs priset från 595 till 645 kronor.

– Det ekonomiska läget gör att vi måste planera försiktigt ur ett pris- och volymmässigt perspektiv. Vi har inte jättehöga förväntningar och räknar inte med någon stor tillväxt i år, säger vd:n Andreas Andersen.

Fyller 100 år

Liseberg fyller 100 år i år och inviger dessutom i april ett nytt hotell, satsningen hoppas man ligger rätt i tiden för att locka utländska gäster när den svenska kronan tappat rejält i värde mot övriga valutor.

– Hotellet är riktat mot distansmarknaden och speciellt mot Norge gör vi nu en extra insats. Sedan är detta en långsiktig investering men vi har har existerat i 100 år och tagit oss igenom många kriser.

Hos Astrid Lindgrens värld i Vimmerby kostar i sommar en endagsbiljett 465 kronor för vuxna och 350 kronor för 3–14-åringar. Det är en prishöjning med tio kronor jämfört med 2022. Vd:n Jocke Johansson skriver i en kommentar att man hittills har sett en ökad efterfrågan på omkring tio procent när det gäller de boendealternativ som parken erbjuder.

Enligt Jocke Johansson ser man dessutom ett ökat intresse bland utländska gäster för att besöka Astrid Lindgrens barndomshem.

En svagare svensk krona kan också få ytterligare effekter, påpekar Jocke Johansson:

”Motsatt riktning blir det ju för oss svenskar, en helg på Legoland för en familj kommer kosta betydligt mer än tidigare år vilket säkert kan påverka att svensken väljer att stanna hemma i Sverige och semestra”, skriver han.