USA: 315 000 nya jobb i augusti

TT-Bloomberg

Publicerad 2022-09-02

Jobbsökande i USA. Arkivbild

Nu kommer tecken på en inbromsning av den amerikanska arbetsmarknaden. Arbetslösheten stiger från rekordlåga nivåer, på aktiemarknaden betyder dock siffrorna stigande kurser.

För att få bukt med den stigande inflationen har amerikanska centralbanken Federal Reserve kontinuerligt fått höja styrräntan.

Ett första tecken på att det nu börjar få konsekvenser på arbetsmarknaden kan spåras i augustisiffran från arbetsmarknadsdepartementet.

315 000 nya jobb exklusive jordbrukssektorn skapades då, något över marknadens förväntningar (298 000) men framförallt – arbetslösheten steg nu till 3,7 procent från tidigare 3,5 procent.

Detta tolkas som att arbetsgivare blivit mera tveksamma till att anställa i takt med att räntorna stiger, inflationen är fortsatt hög och dessutom konsumtionen svajar betänkligt bland amerikanska hushåll.

En stark arbetsmarknad innebär också högre löner och det skulle ytterligare kunna driva på inflationen – något Fed vill undvika till varje pris.

På Wall Street togs också jobbstatistiken emot positivt. Terminshandeln lyfter för samtliga tre ledande index inför öppning.

Jobbsiffran är den sista inför centralbankens nästa räntebesked senare i september där den stora frågan är om det blir en räntehöjning med 75 punkter eller om man nöjer sig med 50 punkter.