Matpriserna stiger igen

TT

Publicerad 2023-08-15

Prisutveckling den senaste månaden respektive det senaste året i procent.

Efter en tid av sjunkande matpriser stiger de nu till samma höga nivåer som i mars, enligt SCB.

Men Robert Bergqvist, senior ekonom på SEB, ser den inflation som biter sig fast som semesterrelaterad.

– Resor och rekreation bidrar till att hålla uppe inflationen, säger han till TT.

Just när livsmedelspriserna såg ut att vara på väg ner, verkar de nu vara på väg upp igen. Enligt ny statistik från SCB steg livsmedelspriserna med 1,4 procent i juli jämfört med juni i år, en ökning som är något större än vad som är normalt för säsongen, enligt John Eliasson, statistiker vid SCB. Därmed är de tillbaka på samma nivå som i mars.

Priset på gul lök har exempelvis ökat med 55,7 procent på ett år, medan priset på bröd och övriga spannmålsprodukter ökat 11,7 procent jämfört med juli i fjol.

”Semesterrelaterad inflation”

Robert Bergqvist är ändå inte förvånad. Att det kan bli avvikelser med tiondelar uppåt eller nedåt är väntat, menar han.

– Det vi ser är en semesterrelaterad, säsongsbetonad inflation, det ändrar inte den stora bilden, säger han till TT, och tillägger att inflationssiffrorna för augusti, när de semesterrelaterade effekterna börjat klinga av, blir mycket mer talande för framtiden.

Även om ökningen är tillfällig, blir den kännbar för hushållen, konstaterar Robert Bergqvist.

– Vi ska inte blunda för det faktum att vi har höga prisökningar, en hög kärninflation ännu och att hushållens köpkraft minskar.

Även om stora frågetecken, som klimatpåverkan, råder kring livsmedelspriserna, finns dock stora förhoppningar om att prisökningen ska dämpas ytterligare, enligt Robert Bergqvist.

– Vi ser ändå att producentpriserna är på väg ner, och det borde också leda till att vi ser en lägre inflation när det gäller konsumentpriser, säger han och nämner USA som indikator för vart inflationen i Sverige är på väg, det vill säga nedåt.

– Medan inflationstakten sjunker, fortsätter priserna ändå att öka, men nu i en långsammare takt, säger han.

Resor och kultur pådrivande

Även SCB framhåller prishöjningar på bland annat resor och rekreation som bidragande skäl till att inflationen sjunker i så långsam takt.

”Tjänster och varor inom rekreation och kultur som paketresor, hemelektronik och motionsökning bidrar allt mer till inflationen. Totalt har priserna inom området ökat med 14 procent på ett år”, skriver John Eliasson, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.