Då inleds rättegången i stora Lundinmålet

TT

Publicerad 2023-01-16

Alex Schneiter och Ian Lundin anklagas för medhjälp till grovt folkrättsbrott i södra Sudan. Arkivbild.

Den 5 september inleder Stockholms tingsrätt huvudförhandling om de tidigare Lundintopparna Alex Schneiter och Ian Lundin som åtalats för medhjälp till folkrättsbrott i Sudan, skriver Dagens industri.

Det var i november 2021 som Alex Schneiter, tidigare vd för Lundin Oil, tillsammans med bolagets tidigare styrelseordförande Ian Lundin åtalades för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan under åren 1999–2003 i samband med inbördeskriget i landet.

De båda har, enligt åklagarna, medverkat till att den dåvarande sudanesiska regimen begick brott mot krigets lagar för att bolagets oljeverksamhet i södra landsdelarna skulle kunna säkras. Under stridigheterna fördrevs, skadades och dödades många civila.

Både Ian Lundin och Alex Schneiter har genomgående nekat till brott. Lundins advokat Torgny Wetterberg har beskrivit åtalsbeslutet som ”uppseendeväckande felaktigt” och hävdar att bolaget under sin tid i Sudan i stället hjälpte civilbefolkningen.

Alex Schneiter är varken svensk medborgare eller bosatt i Sverige, varför hans försvarare ansett att åtalet ska avvisas då de hävdat att svensk domstol saknar laglig behörighet att pröva åtalet mot honom. I november beslutade dock Högsta domstolen att svensk domstol har rätt att pröva åtalet mot honom.

Utredningen i fallet inleddes redan 2011 och när åtalet väcktes omfattade förundersökningsprotokollet omkring 80 000 sidor. Åklagarsidan har tidigare sagt att de räknar med att huvudförhandlingen i tingsrätten kommer att ta minst ett och ett halvt år att genomföra.