Kylan sätter elsystem i beredskap – priset stiger

Olle Lindström/TT

Publicerad 2024-01-15

Det oljeeldade Karlshamnsverket har en total kapacitet på 660 MW och ägs av Uniper. Verket består av tre block, men block ett används inte sedan 2015. Arkivbild.

Kylan drar upp elförbrukningen. När vinden dessutom mojnar beordrar Svenska kraftnät det oljeeldade Karlshamnsverket i beredskap.

Högre elpriser väntar i veckan.

Vintern med extra kallt väder gör ett återbesök i veckan. Svenska kraftnät räknar med höga effekttoppar. När vindkraften dessutom enligt prognoserna ser ut att tappa fart lär elpriserna dra i väg.

”Under vecka 3 ökar förbrukningen vilket kommer få en prishöjande effekt”, skriver Svenska kraftnät på sin sajt.

På måndagen kostar elen i hela landet strax under en krona per kWh, enligt elbörsen Nord Pool. På tisdagen stiger priset till strax över 1,50 kronor i södra halvan av landet medan norrlänningarna får betala lite drygt en krona per kWh.

På måndagsmorgonen har Karlshamnsverket fått i order att sätta elproduktionen i beredskap från i eftermiddag och tills vidare.

Kylan har också gjort att vattenkraften brukats hårt. Nivåerna i vattenmagasinen i såväl Sverige som i Norge är nu lägre än normalt för årstiden, enligt Svenska kraftnät.

Problem i en av generatorerna vid kärnkraftsreaktorn Forsmark 2 fortsätter åtminstone till 25 januari, vilket gör att den går på halv effekt.

Ovanpå börspriset på Nord Pool tillkommer för hushållen elskatt, moms och nätavgift på över en krona/kWh.