Turbulens på Wall Street till följd av bankkris

TT-Bloomberg

Publicerad 2023-03-13

Mäklarna på Wall Street genomlevde en turbulent måndag till följd av den amerikanska bankkrisen.

En skakig handelsdag på Wall Street slutade med en blandning av gröna och röda siffror för de viktiga indexen. Banksektorn bjöd på stora ras.

Breda S&P500 stängde på minus 0,2 procent och Dow Jones industriindex föll med 0,3 procent, medan tekniktunga Nasdaq steg 0,5 procent.

Handeln präglades av turbulens i kölvattnet på kollapsen för nischbanken Silicon Valley Bank (SVB) och böljade upp och ned.

De amerikanska tillsynsmyndigheterna har i ett försök att stilla oron i finansvärlden klivit in och garanterat alla insättningar i krisande SVB.

För delar av banksektorn rasade aktierna rejält på måndagen. First Republic Bank ledde resan nedåt med minus 61,8 procent. Western Alliance föll också rejält med 46,9 procent.

Även jättar som Citigroup och Wells Fargo tappade, med 7,5 respektive 7,1 procent.

I bakgrunden finns centralbanken Federal Reserves (Fed) räntemöte nästa vecka då en höjning av styrräntan med ytterligare 0,25 procentenheter väntas.

Den uppkomna bankkrisen har lett till spekulationer kring hur Feds ränteplan kommer att påverkas. Vissa investerare tror nu i stället på en höjning med 0,50 procentenheter, en så kallad dubbelhöjning, medan bland andra Goldman Sachs spår att räntehöjningen helt uteblir.