AI-jätten Nvidia tokrusade efter höjd prognos

TT-Bloomberg

Publicerad 2023-05-25

Rapportlyftet för Nvidia på 2 350 miljarder kronor skulle bli historiskt rekord vad gäller ökat börsvärde på en dag om det håller i sig under torsdagens handel på Wall Street. Arkivbild

Halvledarjätten Nvidia – en av vinnarna på vågen av investeringar i artificiell intelligens (AI) – rusade uppåt på Wall Street.

En höjd prognos tog marknaden på sängen och suget efter aktien var enormt.

Nvidia-aktien rusade som mest uppåt med 26 procent när torsdagens handel inleddes. Marknadsvärdet på Nvidia hade därmed lyft 199 miljarder dollar (motsvarande 2 150 miljarder kronor) jämfört med stängningskursen i onsdags.

I terminshandeln inför torsdagens handel var uppgången ännu kraftigare, 29 procent. Det hade inneburit en värdeökning på motsvarande 2 350 miljarder kronor om det hade hållit i sig.

När handelsdagen stängde stod Nvidia på plus 24,4 procent.

Närmar sig 1 000 miljarder-klubben

Det rådande historiska rekordet i kurslyft på en börsdag sattes av Apple i höstas när Iphonetillverkarens börsvärde lyfte med 190,9 miljarder dollar den 10 november.

Det potentiella rekordlyftet som Nvidia nu kan slå motsvarar i runda slängar 40 procent av Sveriges bruttonationalprodukt (BNP) 2022. Och tittar man på Stockholmsbörsen får man lägga ihop hela ABB:s, Atlas Copcos, Investors och AB Volvos totala börsvärde för att komma upp i motsvarande belopp.

Nvidias aktie har lyft med omkring 160 procent i år. Och Nvidia närmar sig nu också den exklusiva 1 000-miljarder-klubben på Wall Street, med noteringar kring 940 miljarder dollar.

Skulle Nvidia ta sig över 1 000 miljarder i börsvärde skulle det bli det nionde bolaget att ansluta sig till klubben.

Höjd försäljningsprognos

Årets kraftiga kursuppgångar – även torsdagens rally – hänger samman med en kraftig ökning av efterfrågan på teknik och utrustning för tillverkning av artificiell intelligens (AI).

Nvidia är bland annat ledande tillverkare av grafikprocessorer och moderkort till datorer, spel och AI-program. Och den starka efterfrågan på just AI-teknik fick Nvidia att i sin kvartalsrapport efter New York-börsens stängning i onsdags att höja försäljningsprognosen för kvartalet som avslutas i juli till 11 miljarder dollar. Det kan jämföras med snittprognosen bland analytiker före rapporten på 7,2 miljarder.

Prognosen var så stark att Joseph Moore, analytiker på Morgan Stanley, säger att siffrorna matchar det de hade sett framför sig om två år.

”Det omdanande lyftet i AI-investeringar betalar sig mycket snabbare än väntat”, skriver han i en kommentar.