Kraftigt minskad elanvändning i hushållen

Sofie Fogde/TT

Publicerad 2022-12-09

Ellevios kunder har dragit ner sin elanvändning kraftigt under hösten, visar statistik. Arkivbild.

Över en femtedel – så mycket mindre el använde Ellevios privatkunder i oktober jämfört med tidigare år.

Följden av en varm höst eller resultatet av sparuppmaningar och höga elpriser – eller både och?

Elanvändningen bland Ellevios privatkunder har minskat med 21,5 procent under oktober jämfört med ett genomsnitt för samma månad de tre föregående åren.

Jesper Liveröd, presschef på elnätsbolaget, kallar siffrorna för remarkabla. De visar enligt honom att kunderna har dragit sitt strå till stacken efter alla uppmaningar om att snåla med el.

– Att folk på så kort tid har minskat sin elanvändning är sannolikt en följd av sommarens svarta rubriker om att elpriserna skjuter i höjden. De har så klart bidragit till en stark oro, säger han.

Sannolikt oro bakom

Ellevio har granskat omkring 900 000 hushåll och räknat fram snitt för elanvändning i september, oktober och november i år jämfört med samma månader 2019, 2020 och 2021.

I september minskade snittförbrukningen med 12 procent och i november med 19 procent.

I år har hösten varit varm, och det kan vara missvisande att jämföra ett varmt år med ett kallt. Därför har man enligt Liveröd jämfört med flera år.

Elanvändningen minskade trots att elpriserna ännu inte rusat fullt lika mycket som förutspåddes – delvis på grund av den milda hösten, enligt Liveröd.

– Kunderna reagerar ändå på prissignalerna, men alla sitter inte och följer spotpriserna på börsen. Man ändrar inte tillbaka sina vanor över en natt. Folk är fortfarande oroliga, säger han.

Liknande signaler

Energibolaget Eon har inte tagit fram motsvarande statistik men kan bekräfta att företaget också skönjt en stor minskning.

– Man har sett att hushållen har dragit ner elanvändningen med ungefär 15 procent i både oktober och november jämfört med förra året, säger Linn Johansson, presskommunikatör på Eon.

Hon framhåller att det är temperaturkorrigerade siffror, vilket betyder att man exempelvis har tagit i beaktande att årets oktober var varmare än oktober i fjol.

Konkurrenten Vattenfall säger sig inte ha egen statistik för hur elanvändningen har förändrats bland bolagets kunder i höst, utan hänvisar till siffror Svensk elstandard tar fram.

Heidi Stenström, pressekreterare på Vattenfall, pekar ändå på en egen undersökning som visar att folk blivit mer medvetna om hur man använder el.

Följ ämnen i artikeln