Ukraina uppvaktar finsk-norsk vapentillverkare

TT

Publicerad 2024-01-21

Nammo tillverkar bland annat artillerigranater. Arkivbild.

Ukrainas regering vill att ammunitionstillverkaren Nammo, som bland annat har en fabrik i Karlskoga, ska öppna en ny fabrik i Ukraina.

Men Nammos affärsutvecklingschef Björn Andersson är tveksam till om ägarna skulle acceptera riskerna med en fabrik i landet.

Ukrainska ministrar har flera gånger mött representanter för den finsk-norska ammunitionstillverkaren för att diskutera om bolaget kan öppna en fabrik i Ukraina, uppger Nammos affärsutvecklingschef Björn Andersson för P4 Värmland.

– Om det finns pengar i Ukraina så är allting möjligt men jag skulle ju tro att fabriken skulle bli ett väldigt prioriterat mål. Och då vet jag inte hur man ställer sig till att ha svenskar, norrmän och finnar som arbetar i fabriken för att lära upp ukrainarna, eller vad norska och finska staten anser om att äga en fabrik som är ett prioriterat mål, säger han.

Nammo samägs av norska staten och försvarskoncernen Patria, som i sin tur ägs till hälften av finländska staten.

Ukraina har stort behov av artillerigranater i försvarskriget mot Ryssland. I höstas gick Sverige, Norge och Danmark ihop och upphandlade artilleriammunition till landet för över 600 miljoner kronor, där en snabb leverans möjliggjordes via Norges ramavtal med Nammo.