Regleringsoro slår mot Twitter-aktien

TT-Reuters

Publicerad 2021-01-11

Trumpanhängare angrep i förra veckan kongressen. Fem personer dog i samband av våldsamheterna. Arkivbild.

Twitters aktie rasade över 6 procent på måndagen sedan det sociala nätverket stängt av president Donald Trumps konto med 88 miljoner följare.

Såväl beslutsfattare som analytiker räknar med skärpta regleringar av sektorn efter beslutet.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel är kritisk till hur Twitter stängde Trumps konto. Hon tycker att det är upp till myndigheter att reglera yttrandefriheten, inte privata företag, enligt Merkels talesperson Steffen Seibert.

– Rätten att uttrycka sina åsikter är avgörande. Givet det anser förbundskanslern att det är problematiskt att presidentens konton stängts ned permanent, säger han.

Rimliga åtgärder

Enligt Seibert tycker samtidigt den tyska förbundskanslern att det har varit rimliga åtgärder från Twitters sida att markera felaktiga påståenden gjorda av Trump på det sociala nätverket, för att förhindra uppvigling och spridning av hat och lögner.

Även andra sociala medier, som Facebook, har vidtagit motsvarande åtgärder sedan Trumpanhängare i samband med ett protestmöte i onsdags förra veckan angrep och vandaliserade delar av USA:s kongress i Washington. Facebook-aktien föll drygt 4 procent på måndagen.

Twitter, som aldrig tidigare stängt ett konto tillhörande en statschef, stängde samtidigt flera andra konton som användes av högljudda Trumpanhängare. Bolaget motiverade i fredags beslutet om Trumps konto med att det förelåg en risk för nya våldsamheter.

Okontrollerad makt

EU-kommissionären Thierry Breton har i en debattartikel i nättidningen Politico flaggat för mer regleringar av sociala medier, då nedstängningen av Trumps konto bekräftar den okontrollerade makt som Twitter sitter på och de stora brister som finns vad gäller hur den digitala världen organiseras.

Den tillträdande presidenten i USA, Joe Biden, har tidigare kritiserat ledande sociala nätverk för en arrogant attityd, medan analytiker varnat för att man ska räkna med skärpta regleringar av sektorn de närmaste åren.