Tysk nedgång ger sämre tillväxt i EU

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2023-09-11

Tysklands finansminister Christian Lindner kämpar med tuffa ekonomiska siffror. Arkivbild.

Jätten Tysklands ekonomi går bakåt när krig och klimat skapar osäkerhet.

EU-kommissionen tvingas skriva ned sina tillväxtprognoser för både 2023 och 2024.

I den försenade sommarprognos som nu presenteras sias om en tillväxt i år på 0,8 procent i hela EU – 0,2 procentenheter mindre än i vårprognosen.

För 2024 spår kommissionen i sin tur 1,4 procent i tillväxt – 0,3 procentenheter lägre än gissningen i våras.

Liknande nedgång gäller även för eurozonen, till 0,8 procent i år (i stället för 1,1) och 1,3 procent nästa år (i stället för 1,6).

Minus i Tyskland

Osäkerheten är samtidigt stor.

– EU:s ekonomi har tappat farten sedan i våras. Osäkerheten är exceptionellt hög på grund av det ryska aggressionskriget mot Ukraina, konstaterar EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni på en presskonferens i Bryssel.

Inte minst är Tyskland ett bekymmer, där EU-kommissionen i år tror på en tillbakagång i ekonomin med 0,4 procent, följt av en uppgång med 1,1 procent 2024.

Inflationen i hela EU tros landa på 6,5 procent i år – aningen bättre än i våras då man gissade på 6,7 procent. Däremot skrivs nästa års inflationstakt upp en aning, till 3,2 procent från 3,1.

Minus i Sverige

Till skillnad mot tidigare prognoser ges den här gången detaljerade prognoser endast för Tyskland, Spanien, Frankrike, Italien, Nederländerna och Polen.

Samtidigt konstaterar kommissionen i prognosen att de svagare tillväxtsiffrorna drivs på av ”betydande nedgångar” i bland annat Sverige. Enligt kommissionen gick den svenska ekonomin tillbaka med 0,8 procent under det andra kvartalet i år och nedgångar under samma period rapporteras även för Polen, Ungern, Lettland, Österrike, Cypern, Estland, Italien och Nederländerna.