Många företag vill få skjuta upp skatten

TT

Publicerad 2020-03-23

Skatteverket får in många ansökningar om möjlighet till anstånd med skatten. Arkivbild.

På bara en vecka har Skatteverket fått in över 600 ansökningar från företag om möjlighet till anstånd med skatten, som regeringen öppnade för i förra veckans krispaket, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

När regeringen förra måndagen presenterade ett nytt krispaket på minst 300 miljarder kronor för att hjälpa svenska företag att bekämpa de ekonomiska effekterna av coronapandemin ingick bland en likviditetsförsäkring. Den innebär att företag kan få anstånd med betalning av arbetsgivaravgifter, preliminärskatt på lön och mervärdesskatt som redovisas månadsvis eller kvartalsvis. Företag skulle även kunna få tillbaka pengar som betalats in i skatt.

– Vi vill att så många företag som möjligt ska ta sig genom den här krisen, sade finansminister Magdalena Andersson (S) då.

Och företagen var inte sena att söka anstånd med skatten.

– Vi ser en otrolig ökning utav ansökningar om anstånd att betala skatten. Och det trots att den tilltänkta lagen om tillfälligt anstånd inte gäller förrän sjunde april, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket, till radion.

Hon tror att det totalt kan komma att röra sig om dubbelt så många ansökningar som under hela finanskrisen, då omkring 17 000 ansökningar kom in. Det skulle i så fall öka belastningen för Skatteverket rejält.

– Förutom att hantera detta är vi ju mitt uppe i deklarationsperioden. Och jag kan säga att jag har jobbat inom Skatteverket i dryga 30 år, men jag tror aldrig det har varit det fokus som är just nu för att på så kort tid ro det här i land, säger Eva Bodén.

Följ ämnen i artikeln