Marabous ägare separerar ryska affärer

TT

Publicerad 2023-06-15

Mondelez, som äger svenska varumärket Marabou, separerar sin ryska verksamhet. Arkivbild.

Marabous ägare Mondelez affärer i Ryssland ska separeras från resten av verksamheten senare i år, rapporterar nyhetsbyrån Reuters på sin hemsida.

Det innebär inte att verksamheten läggs ned eller säljs av.

”Vår plan är att verksamheten i Ryssland ska vara fristående med en självständig försörjningskedja före årets slut”, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Anledningen till att man inte lägger ned verksamheten i landet är, enligt Mondelez, att intäkterna då hade riskerat att hamna i händerna på en annan part ”som hade kunnat använda dem för att skydda sina egna intressen”.

Enligt pressmeddelandet har Mondelez skalat ned sin verksamhet i landet, med kraftigt minskad försäljning som resultat.

”Vi har fördömt den här brutala aggressionen mot Ukraina sedan kriget bröt ut”, skriver företaget.

Mondelez äger bland annat Marabou med produkterna Daim och O'boy. Bolaget anklagas sedan slutet av maj av ukrainska myndigheter för att genom sin ryska verksamhet vara med och finansiera Rysslands krig mot Ukraina.

Försvarsmakten, SAS och SJ har med olika typer av åtgärder bojkottat Marabou och andra varumärken med koppling till Mondelez.

Även andra företag och organisationer deltar i bojkotten, som bland andra Svenska fotbollförbundet, Liseberg och Petter Stordalens hotellkedja Strawberry.

Följ ämnen i artikeln