Ministern om jobbläget: Sverige som Sydeuropa

Olle Lindström/TT

Publicerad 2024-02-06

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) på en pressträff om arbetsmarknadsläget i Sverige.

Sverige har Europas tredje högsta arbetslöshet, och spelar i samma liga som Spanien och Grekland, säger arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L).

Regeringen är alldeles för passiv, anser byggfacket som nu drar ut på gatorna.

Mer pengar till bostadsbyggandet blir det däremot inte. Johan Pehrson lägger i stället stor del av skulden på den misslyckade integrationen. Det är därför Sverige har den högsta arbetslösheten på ett decennium, borträknat pandemin, enligt Pehrson.

– Det här är på nivåer som vi annars bara ser vid finanskriser, säger han.

Flera regeringsförslag ska mynna ut i högre krav på de arbetslösa, ofta de som varit utan jobb länge och som inte är födda i Sverige. Men också möjligheter.

– Man måste lära sig svenska, det är så man får ett jobb i landet Sverige, säger Johan Pehrson.

Spås öka mer

Ny kvartalsstatistik från SCB visar att fjolåret avslutades med att arbetslösheten steg till 8,0 procent. Och det blir värre i år – arbetslösheten spås landa omkring 8,5 procent i början av 2025. Det motsvarar cirka 40 000 fler arbetslösa än i fjol, enligt regeringens prognos.

Konkurserna är därtill på hög nivå.

– Det här kommer att leda till att många fler människor blir arbetslösa, säger Pehrson.

Byggbranschen är extra utsatt. Och nu har missnöjet pyst över. Byggfacket anordnar tisdag eftermiddag en demonstration mot regeringens passivitet. Facket anser att det inte satsas tillräckligt för att hantera krisen i byggsektorn, som i sin tur påverkar många jobb även i andra sektorer.

Inflationen går först

– Vi har gjort en satsning på renoveringar av bostäder, en rot-förstärkning för att mildra krisen. Sedan har vi investerat stort i offentliga byggnader, svarar Pehrson.

Byggnads pekar på ett rekordlågt bostadsbyggande och att regeringen måste inse allvaret. Någon medicin för att få liv i bostadspatienten har inte Pehrson att erbjuda, eftersom byggsatsningar kan få motsatt effekt. Hans budskap är att det är en stram finanspolitik som gäller:

– Vi måste banka ned inflationen för att få ned räntorna. Det är bara så man får ihop byggkalkylerna, säger arbetsmarknadsministern.

Så här kommenterar oppositionen:

”När Johan Pehrson själv jämför situationen med Grekland hade jag förväntat mig konkreta åtgärder då det just nu råder kris i bland annat byggbranschen”, säger Teresa Carvalho, arbetsmarknadspolitisk talesperson för Socialdemokraterna, i en skriftlig kommentar.