Bil Sweden kapar prognosen

Olle Lindström/TT

Publicerad 2021-11-01

Bilförsäljningen faller. Johan Frisk förbereder en bil inför leveransen på Bilia i Haga norra. Arkivbild.

Fortsatta leveransproblem gör att Bil Sweden kapar försäljningsprognosen. Elbilarna går svagare i oktober än föregående månad.

Den totala bilförsäljningen minskade för fjärde månaden i rad. Nybilsregistreringarna minskade med 29 procent i oktober, till 19 962 personbilar jämfört med oktober förra året. Men efter ett starkt första halvår ligger statistiken fortsatt på plus hittills i år, nio procent upp jämfört med samma period i fjol, enligt Bil Sweden.

Bilindustrins problem med insatsvaror präglar fortsatt marknaden, med längre leveranstider som följd. Därför sänker branschorganisationen prognosen för helåret, från 315 000 till 300 000 ny registreringar.

Elbilarna fortsätter att växa mest, men tappade lite av takten i oktober. Nyregistreringarna av rena elbilar landade på 4 573, cirka 23 procent av all nybilsförsäljning. I september var den andelen 33 procent.

Av alla bilar som rullar på de svenska vägarna står elbilarna nu för 1,8 procent, laddhybriderna för 3,4 procent, sammanlagt drygt fem procent. Det kan jämföras med 3,6 procent vid utgången av 2020, enligt Bil Sweden.

Mest sålda bilmodell var i oktober Kia Ceed. Hittills i år toppar Volvo S/V60.