Ny våg av oro för kinesisk fastighetskris

TT-Bloomberg

Publicerad 2023-08-14

Inställda betalningar i Kina skakar marknaden. Arkivbild

En ny våg av oro för allvarliga finansiella problem inom den kinesiska fastighetssektorn sprider sig på marknaden.

Analytiker varnar för att problemen kan sprida sig på bred front i Kinas ekonomi.

Kinas bankmyndighet har bildat en särskild arbetsgrupp för att utvärdera riskerna i Zhongzhi Enterprise Group, en av landets ledande privata förmögenhetsförvaltare. Åtgärden vidtas sedan en enhet inom Zhongzhi missat flera betalningar på sålda investeringsprodukter.

Tillgångar för 1 500 miljarder

Peking-baserade Zhongzhi förvaltar tillgångar för mer än 1 000 miljarder yuan (cirka 1 500 miljarder kronor) enligt Bloombergs källor – där mycket handlar om finansiella instrument med koppling till fastighetssektorn. Den enhet som nu granskas extra hårt är Zhongrong International Trust, som nu har tvingats redovisa sina planer för framtida betalningar och tillgängliga tillgångar som kan användas för att hantera likviditetsproblem.

Samtidigt tilltar krisen för kinesiska Country Garden Holdings, tidigare Kinas största fastighetsutvecklare, av ett sänkt riktpris från analytiker på den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley.

Country Garden Holdings – med kinesiska Yang Huiyan vid rodret – är räknat i antal pågående fastighetsprojekt fyra gånger större än den tidigare krisdrabbade konkurrenten China Evergrande Group och efter nya dokument offentliggjorda av Hongkongbörsen i söndags rasade aktien i Country Garden med 17 procent i måndagens handel – ned till en ny historisk bottennivå.

Risk för spridning

Värdet på obligationer emitterade av Country Garden har också rasat i värde till cirka 10 procent av det nominella värdet.

Bedömare varnar för spridningsrisker.

”Vi ser en ökad risk för spridning, inte bara inom sektorn men även så att det även når den bredare ekonomin”, skriver analytikern Soo Chong Lim på investmentbanken JP Morgan Chase & Co