V: Höj stöd till de fattigaste redan i år

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2022-10-24

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar vill att olika stöd och ersättningar ska räknas upp retroaktivt. Arkivbild.

Vänsterpartiet vill att stöd och ersättningar till de mest utsatta ska höjas retroaktivt från den 1 juli år.

– De med låga inkomster måste kunna betala sina räkningar och sätta mat på bordet, säger V:s partiledare Nooshi Dadgostar.

Vänsterpartiets förslag innebär att regeringen i en extra ändringsbudget snabbt ska se till att stöd och ersättningar som styrs av det så kallade prisbasbeloppet nu räknas upp retroaktivt från den 1 juli. Det handlar bland annat om garantipension och garantinivån i sjuk- och aktivitetsersättning.

– Priserna har stigit så dramatiskt på kort tid, säger Nooshi Dadgostar.

I vanliga fall höjs dessa ersättningar vid årsskiftet varje år, då prisbasbeloppet räknas upp. Så blir det i år också, men enligt V behövs höjningen tidigare när priserna skenar så dramatiskt.

– Det drabbar dem med de minsta inkomsterna hårdast. Det gäller att se till att de med låga inkomster måste kunna betala sina räkningar och sätta mat på bordet.

Enligt V skulle den tidigarelagda höjningen kosta cirka sju miljarder kronor för i år.

TT: Ser ni någon risk för att ytterligare utgiftsökningar kan öka på inflationen mer?

– Nej, det gör vi inte. Inflationen drivs av höga energipriser. Det är särskilt viktigt att de med låga inkomster kan betala sina räkningar. Annars står vi inför riktigt stora problem.

Hon hoppas att Vänsterpartiet kan få stöd från andra partier för sitt förslag. Förslaget ska nu läggas fram i finansutskottet.

– Vi för samtal, säger Nooshi Dadgostar.

Följ ämnen i artikeln