Pressat VW drar ner elbilsproduktion

TT-Bloomberg

Publicerad 2023-09-27

Volkswagen stoppar tillfälligt tillverkningen av bland annat ID3. Arkivbild.

Volkswagenkoncernen stoppar tillfälligt produktionen av två elbilsmodeller vid två av företagets fabriker i Tyskland, rapporter nyhetsbyrån Bloomberg. Elbilsförsäljningen fortsätter att öka, men den tyska jätten pressas hårt av bland annat kinesisk konkurrens.

Anledningen till stoppet är svag efterfrågan på modellerna ID3 och Cupra Born i Europa och neddragna subventioner i bland annat Tyskland.

Produktionen av de bilarna kommer att stoppas vid Volkswagens huvudfabrik för elfordon i Zwickau fram till den 16 oktober, enligt en talesperson för den tyska biltillverkaren. Tillverkningen av ID3 vid en mindre fabrik i Dresden kommer även att stoppas under de två första veckorna i oktober.

Elbilsregistreringarna i Europa mer än fördubblades i augusti jämfört med samma månad förra året, enligt branschorganisationen Aceas statistik. Men konkurrensen hårdnar, bland dem som ökar starkast finns Tesla och nya kinesiska märken. Och oron växer i branschen i ljuset av högre energi- och levnadskostnader samt frågan om fortsatt utbyggd laddningsinfrastruktur.