Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evert, Eilert

SAS-besked på väg – risk för lottlösa småägare

Publicerad 2023-10-03

Flygbolaget SAS är i slutfasen av en rekonstruktion som kan radera ut det mesta av värdet på de befintliga ägarnas aktier. Arkivbild.

En budstrid om makten över SAS uppges pågå i det fördolda men i dag kan ett besked om den framtida finansieringen komma.

För de hundratusentals småägarna i det krisdrabbade flygbolaget finns risk för en rejäl kalldusch.

På tisdagskvällen ska SAS, på en presskonferens i Stockholm, ge en ”statusuppdatering” efter gårdagens styrelsemöte om hur det går med arbetet med att skaffa nytt kapital.

Inför detta rapporterar danska TV2 att Danmark kommer finnas kvar som storägare i SAS även efter den kapitalanskaffning som nu görs – möjligen med en större ägarandel än i dag.

SAS-aktien rusar uppåt med drygt 20 procent efter uppgifterna.

Det skuldtyngda flygbolaget genomgår för närvarande en rekonstruktion med konkursskydd. Minst 9,5 miljarder kronor måste in i nytt kapital och skuldberget minskas med minst 20 miljarder.

I början av 2020 – före pandemin – kostade SAS-aktien över fyra kronor. I tisdagens handel kostar den, trots det kraftiga kurslyftet, bara 34 öre.

Bedömare varnar småsparare för att satsa på SAS i nuläget.

– SAS är och har i flera år varit den mest riskfyllda placeringen man kan göra på huvudlistan på Stockholmsbörsen. Och som befintlig aktieägare ska man i dagsläget nog inte räkna med att få ut någonting efter den här rekonstruktionen, säger Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna.

Vd-varning

Han påminner om att SAS-chefen Anko van der Werff i en intervju med Dagens industri till och med varnat för att det efter den pågående rekonstruktionsprocessen “endast blir ett litet, om än något, värde kvar för befintliga ägare och kreditgivare”.

– Allt finns på pränt. Var snälla och läs alla våra rapporter. De finns där av en anledning, sade van der Werff.

Småägarsmällen i SAS visar enligt Linton hur viktigt det är att använda en grundläggande princip när man sparar i aktier.

– Du ska aldrig ha pengar på börsen som du inte har råd att förlora. Och du ska inte ha pengar på börsen som du vet att du behöver inom några års sikt, säger han.

På ett helt annat våningsplan på marknaden pågår samtidigt en budstrid.

Den svenska staten, en av de befintliga storägarna, verkar inte vara med i striden som avgör vem som blir största ägare i SAS i framtiden.

“Den svenska statens ägarandel blir framöver betydligt mindre, då Sverige inte tecknar nya aktier. De kan dock få skuld omvandlad till nya aktier”, skriver Jacob Pedersen, aktieanalyschef på den danska banken Sydbank.

Hans rekommendation till marknaden är att sälja SAS-aktien.

Behöver 9,5 miljarder

Enligt Pedersen är det svårt att få en bild av vilka som deltar i budstriden. Men enligt medieuppgifter – från nyhetsbyrån Reuters och den norska tidningen Aftenposten – är det USA-baserade investmentbolaget Apollo Global Management en av intressenterna.

Apollo har redan skjutit till 700 miljoner dollar i lån till SAS under rekonstruktionsprocessen. Fast enligt Aftenposten finns det fler, icke namngivna, budgivare som inte har gett upp.

Rekonstruktionen som SAS genomgår i enlighet med regelverket i 11:e kapitlet om konkursskydd i den amerikanska konkurslagen är inne i ett avgörande skede.

SAS strävar för närvarande efter att få rekonstruktionen godkänd av en domstol i USA kring årsskiftet. Efter det kan det krävas “regulatoriska godkännanden och andra förfaranden under 2024”.

Rättad: I en tidigare version angavs fel veckodag för pressträffen.