Riksbanken dubbelhöjer räntan – och flaggar för ytterligare höjning

Publicerad 2023-02-09

Riksbanken höjer styrräntan med 0,5 procentenheter till 3 procent.

Det är återigen den högsta nivån sedan 2008.

– Men det värsta av räntehöjningarna ligger bakom oss, säger ekonomen Américo Fernández.

För femte gången på nio månader höjer Riksbanken Sveriges styrränta. Den här gången med 0,5 procentenheter till 3 procent.

Styrräntan kommer sannolikt att höjas ytterligare under våren, meddelar Riksbanken.

– Inflationen är i dag alldeles för hög. Inflationen är kostsam för hushåll, företag och för samhällsekonomin. Inflationen har inte avtagit som den gjort i vissa andra länder, den är fortfarande hög. Inte minst om man tittar på den underliggande inflationen, sa den nye chefen Erik Thedéen vid en pressträff.

Américo Fernández, privatekonom på SEB, säger till Aftonbladet TV om beslutet:

– För hushållen är det här ett tecken på att det kommer att bli fortsatt ansträngt i det korta perspektivet. Men det värsta av räntehöjningarna ligger bakom oss.

”Steg i rätt riktning”

Magnus Hjelmér, privatekonom på Icabanken, anser att beskedet var väntat.

– Riksbanken sa själva i sin senaste prognos att räntehöjningen skulle bli 25 punkter och analytikerna har trott på 50 punkter. Visst hade man kunnat tänka sig en mer aggressiv eller passiv höjning, men detta är nog ett steg i rätt riktning. Sveriges höjning följer i ECB:s (Europeiska centralbankens, reds anm) fotspår, vilket är positivt. Vi får se hur höjningen lirar med de nya inflationssiffrorna som kommer om någon vecka.

PLUS: Hög ränta kan leda till brytpunktssmocka

Riksbankschefen Erik Thedéen.

”Fick puls” av beskedet

Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken, säger i Aftonbladet TV att hon ”fick puls” av Riksbankens pressmeddelande.

Dels för att banken nu höjer räntebanan för styrräntan till 3,33 procent, vilket innebär att Riksbanken står mellan att höja med 0,25 och 0,50 procentenheter vid nästa möte.

Styrräntan bedöms därefter ligga på 3,33 procent fram till första kvartalet 2026, enligt Riksbanken. Det är cirka en halv procentenhet högre än vid det senaste beskedet.

– Man bedömer att räntan behöver vara så pass hög för att inflationen sedan ska gå ner, förklarar Christina Nyman.

Säljer statsobligationer

Men pulspåslaget kom också av att beskedet att Riksbanken i april börjar sälja av statsobligationer, en vändning som sker under den nye chefen Erik Thedéens ledning.

– Det har Riksbanken varit tydliga med förut att de inte ska göra. Riksbanken har köpt mycket statsobligationer. Att de aktivt börjar sälja dem kan nog trycka upp räntan lite mer på lite längre sikt.

En direkt effekt av beskedet var att svenska kronan snabbt gick upp i värde.

– Det är spännande under ytan, säger Nyman.

”Betydligt högre räntor”

Hennes summering lyder:

– Man får absolut förbereda sig på nu att vi kommer att ha betydligt högre räntor än vi haft de senaste 10 åren. Räntorna kommer att ligga på den här nivån de kommande åren.

Texten uppdateras