"De magnifika sju" avgör börshösten

Joakim Hugert Lundberg/TT

Publicerad 2023-10-17

Snart släpper flera av den amerikanska börsens tyngsta aktörer sina senaste kvartalsrapporter. Arkivbild.

”The magnificent seven” – det är bolagen du ska hålla koll på de kommande veckorna.

– De är helt tongivande för börsen och ligger i princip bakom hela årets uppgång, säger Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB.

De magnifika sju består av techjättarna Amazon, Apple, Alphabet (Google), Meta, Microsoft, Nvidia och Tesla.

Totalt utgör de 28 procent av S&P 500–indexet över 500 av de största börsnoterade bolagen i USA. Efter ett ansträngande 2022 har dessa sju tungviktare återhämtat sig rejält hittills i år. De har bidragit med nästan 65 procent av den årliga avkastning hos S&P 500.

AI i fokus

En förklaring anses vara att investerare har lockats till aktier kopplade till artificiell intelligens, där flera av företagen ligger i framkant – men där ett sticker ut: Nvidia.

– Hos Nvidia ser vi en vinstdriven uppgång. Försäljningen av deras processorer som används till AI-servrar säljer extremt bra. Deras vinstutsikter har förbättrats fantastiskt, säger SEB:s aktiestrateg Esbjörn Lundevall.

– Nvidia är i ett sådant läge att de tjänar stora pengar på AI. Det är en tydlig drivkraft. Sedan har vi deras kunder, som Microsoft, Amazon och Google, som investerar stort i detta och tror uppenbarligen på AI. Marknaden är optimistisk att tjäna pengar längre fram på utvecklingen, tillägger han.

Johan Nilke, teknikförvaltare på Lannebo Fonder, bedömer att det kan dröja innan intäkterna från AI-produkter slår på bred front.

– Bolag vars aktieutveckling ridit alltför mycket på AI-vågen kan visa en svagare utveckling. Därmed inte sagt att utvecklingen slutar men det kan ta ett par år innan vi ser bredare intäktsströmmar från AI-produkter som väger upp för investeringarna nu.

Olika drivkrafter

Samtidigt betonar Lundvall att storbolagens gynnsamma utveckling drivs av olika faktorer – och att ränteläget påverkar dem på olika sätt.

– För exempelvis Apple är det dyra konsumentvaror som gör att det går trögt försäljningsmässigt. Där handlar det mer om att värderingsmultipeln (nyckeltal som används för att jämföra värderingen på olika bolag, reds.anm) har gått upp, så där kan man inte säga att de inte påverkas av ränteutvecklingen, säger han.

– Och kan man inte heller hävda att annonsförsäljningen på till exempel Google inte är ränteberoende.

För Nvidias del är det deras leveransförmåga som begränsar dem snarare än höga räntor, enligt Lundvall.

”Sårbara för att underprestera”

Men hur länge kan framgångssagan pågå? Förväntningarna på bolagen är höga inför rapportfloden på Wall Street – bland annat på grund av de stora besparingsåtgärder som företagen vidtog under början av året.

– Allt som inte kan fortsätta för evigt kommer till slut per definition att upphöra, säger Matthew Weller, global forskningschef vid finansinstitutet StoneX i en kommentar på S&P:s analyssajt.

– När företag blir så stora att de inte kan förnya sig, och är så högt värderade att de rimligen inte kan växa in i sina värdeberäkningar, är de sårbara för att underprestera på marknaden, fortsätter han.

En positiv USA-börs brukar i regel var gynnsam för Stockholmsbörsen, framhåller Esbjörn Lundvall.

– Utvecklingen på Wall Street och i Stockholm går förstås inte alltid i samma takt, det har vi sett tydligt i år då USA har gått starkare. Men så länge segertåget för techbolagen fortsätter ger det ett visst stöd, och vissa positiva impulser till Stockholmsbörsen, säger han.

– Om man leker med scenariot att värderingsmultiplarna för de här bolagen kraftigt skulle försvagas framöver skulle det rimligtvis också pressa Stockholmsbörsen.