Bankfrossa sänkte börsen

TT

Publicerad 2023-03-13

Den amerikanska myndigheten FDIC garanterar insättningar i amerikanska banker. Ovanpå denna garanti får nu alla insättningar i kollapsade Silicon Valley Bank en garanti, riggad av USA:s finansdepartement och centralbank. Arkivbild.

Flykt från risk är ett fortsatt tema på börsen efter kollapsen för flera nischbanker i USA, däribland Silicon Valley Bank (SVB).

Stockholmsbörsen tyngdes på måndagen av kraftiga kursfall för tunga bankaktier.

Det breda OMXS-indexet stängde på minus 1,6 procent.

Måndagens kursfall följer på nedgången på 2,4 procent i fredags och innebär att Stockholmsbörsens uppgång sedan årsskiftet har krympt ihop till 4,8 procent.

Börsnedgången i Stockholm är bred. Bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index stängde 22 av 30 aktier på minus.

Storbankerna – som tog rejält med stryk även i fredagens turbulens – fortsätter att tappa. Nordeas aktie föll 4,4 procent, medan SEB och Swedbank stannade på minus 4,1 respektive 3,1 procent.

Till vinnarna bland de mest omsatta aktierna hör fastighetsbolaget SBB som steg 3,3 procent och medicinteknikbolaget Getinge som ökade 1,9 procent.

Nedgången i Stockholm är i linje med de ledande europeiska börserna. FTSE100-index i London hade en nedgång på 2,5 procent, medan CAC40-index i Paris tappade 2,9 och DAX-index i Frankfurt 3,0 procent.

De stora bankaktiernas ras i Europa och USA kommer trots besked från det amerikanska finansdepartementet och centralbanken Federal Reserve om att alla insättningar i den kollapsade banken SVB garanteras av amerikanska myndigheter.