Inget elstöd till hushållen i påskägget

Lars Larsson/TT

Publicerad 2023-04-05

Vare sig energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) eller någon annan i regeringen har några nya besked om när hushåll i hela Sverige ska kunna få del av den andra omgången elstöd. Någon gång i vår, har Busch tidigare sagt. Arkivbild.

Det andra elstödet till hushållen dröjer.

Regeringen och Försäkringskassan har ännu inget besked utöver att det ska betalas ut någon gång i vår.

Denna gång ska även hushåll i norra Sverige, elkunder i elområdena 1 och 2, få pengar från mångmiljardpotten av flaskhalsavgifter som byggts upp hos Svenska Kraftnät. De fick inga pengar i den första omgången. Det stödet gick till hushåll i elområde 3 och 4, det vill säga i södra Sverige.

För juletid

Det nu aktuella stödet ska kompensera hushållen för elpriserna under november och december förra året. Hushållen i elområde 1 och 2 ska få stöd med 90 öre per kilowattimme (kWh) och de i södra Sverige med 126 respektive 129 öre per kWh. Ersättningen utgår för 80 procent av förbrukningen under de två månaderna.

De regler som behövs för att börja betala ut stödet är redan beslutade och i kraft. Det är oklart vad som gör att pengarna inte redan har börjat betalas ut till de cirka fem miljoner hushåll det handlar om. Varken regeringen eller Försäkringskassan vill låta sig intervjuas om saken.

Krångel med tak

Enligt uppgift till TT kan det till en del ha att göra med det tak för ersättning som regeringen lagt för hur mycket ett hushåll kan få. Försäkringskassan föreslog taket eftersom tusentals hushåll i den första omgången fick ett mycket högre stöd än vad regeringen hade räknat med. Det antas bero på att det i själva verket var hushåll med personer som driver företag som enskild firma, till exempel lantbruk, där firmans elförbrukning går på hushållets elavtal.

Tio mottagare av stöd som var listade som hushållskunder hade en elförbrukning som gav över 300 000 kronor i ersättning och en av dem över 700 000 kronor, i den första stödomgången till kunder i elområde 3 och 4.

Det generella stödet till företag i elområde 3 och 4 kommer, tidigast, i juni. Det kan börja sökas, enligt planen, först den 30 maj.

När de fyra olika elstöden har betalats ut ska närmare 56 miljarder av flaskhalsavgifterna ha återbetalats till elkunder.