Efter H&M:s hyvling: ”De kan inte leva på sin lön längre”

Publicerad 2023-12-04

Kritiken var högljudd när klädjätten H&M kapade arbetstiden för vissa anställda för att spara pengar, något Aftonbladet tidigare har rapporterat om.

Nu har fackförbundet Handels undersökt hur det gick för dem.

– De kan inte leva på sin lön längre, säger ordförande Linda Palmertzhofer.

I februari i år skrev Aftonbladet om Hennes och Mauritz strategi för att spara pengar – ”hyvling”.

Företaget ville omvandla heltidstjänster till deltid, genom att ge de anställda ett ”erbjudande” om att gå ner i tid. Det hela gällde runt 1 500 anställda i 69 butiker – anställda som alltså skulle få färre arbetstimmar och lägre lön.

Nu har Handels skickat ut en enkät till de drygt 2 200 medlemmar som jobbade i butiksledet på H&M i samband med att företaget beslöt att minska på arbetstimmarna för ett stort antal anställda.

– Nu har det gått ett år, och vi ville ta reda på vad som hänt för dem som fick mindre arbetstid, säger Linda Palmertzhofer på Handels.

Resultatet är inte så förvånande, konstaterar hon, men upprörande. Handels undersökning visar på att den kontrakterade arbetstiden för de anställda i genomsnitt hyvlades ned med 10 timmar per vecka, och det innebär att lönen för de drabbade, i genomsnitt, minskar med 7 340 kronor i månaden.

41 procent av dem som svarat på Handels enkät uppger att de fått minskat antal timmar på sina kontrakt.

Handels har undersökt hur det gick för dem som fick minskad arbetstid. Arkivbild.

Turordningsregler i lagen

Hon berättar att H&M inte varit särskilt tydliga med varför de vill använda den så kallade hyvlingen i stället för att säga upp människor enligt turordningsreglerna i las.

– De har hänvisat till förändrade kundbeteenden, men det är svårt att förstå. Jag tror att de ser framför sig att ”hungriga vargar jagar bäst”. De vill ha total flexibilitet.

Från H&M:s sida har kommentarerna varit sparsamma. Enligt bolagets personalchef Karin Stenström tackade ungefär 95 procent ja till erbjudandet om ny arbetstid.

Hon har tidigare förklarat för TT att det varit tuffa men nödvändiga beslut som bolaget har fått ta om besparingen. Bemanningen har fått anpassas till nya förutsättningar i digitaliseringens spår, där bland annat e-handeln växer medan kundflödena i butikerna har ändrat karaktär.

– Vi vill ha en bemanningsstruktur som speglar det behov vi ser från kunden, sade hon till TT i april då omorganisationen började bli färdig.

Lagligt men inte lämpligt

Att dra ned arbetstiden för ett stort antal anställda är fullt lagligt i dag, men det är absolut inte lämpligt, förklarar Linda Palmertzhofer. Metoden att ”hyvla” arbetstiden har blivit vanligare, men olika försök har gjorts i både lag och kollektivavtal för att förhindra och begränsa metoden, förklarar hon.

– Här borde man tänka ett varv till.

Handels vill genom sin undersökning visa hur det kan gå till på svensk arbetsmarknad i dag.

– Vi vill fästa uppmärksamheten på detta. Detta är ”working poor”. Det är fruktansvärt, säger Linda Palmertzhofer

Följ ämnen i artikeln