Trenden: Svagt fallande bostadspriser

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2023-07-02

Huspriserna föll i fyra av sex regioner. Arkivbild.

Det är en splittrad bostadsmarknad just nu, enligt färsk statistik från Booli. Priserna faller svagt.

– Jag tycker ändå att bostadspriserna uppvisar en förvånansvärd motståndskraft, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Totalt sett, som ett genomsnitt av priserna för hela landet, så steg bostadspriserna 0,2 procent i juni jämfört med maj. Men det är bara en matematisk beskrivning av läget i genomsnitt. I fyra av sex regioner var det precis tvärtom, priserna föll för både lägenheter och villor, enligt Boolis och SBAB:s sammanställning för juni månad i år.

Till exempel backade huspriserna i alla de tre storstadsregionerna i juni jämfört med maj, i Storgöteborg med minus 2,7 procent och i Stormalmö med minus 1,6 procent. Lägenheterna gick upp i Stormalmö och i norra Sverige, men i de andra regionerna föll de.

Gått upp

Lägenhetspriserna har gått upp ganska mycket i hela landet sedan årsskiftet, konstaterar Robert Boije. I Storstockholm är ökningen 6,5 procent, i Stormalmö 10,7 procent och i Storgöteborg 6,6 procent sedan årsskiftet. Nu föll de tillbaka lite under juni på de flesta håll.

– Jag tycker ändå att bostadspriserna uppvisar en förvånansvärd motståndskraft. Bostadsmarknaden är oväntat stark.

Han tycker, trots att genomsnittet innebär en liten höjning, att man kan tala om svagt fallande bostadspriser. Det är så det ser ut på de flesta håll i landet.

Men junisiffrorna baseras mest på tiden innan Riksbankens senaste räntehöjning.

Höjningar väntar

– Jag tror inte bostadsrättsföreningarna har höjt sina avgifter tillräckligt ännu. Vi kan få se kraftiga höjningar i höst och då kan bostadsrättspriserna falla.

Han ser också framför sig att trenden framöver är svagt nedåtgående för hela bostadsmarknaden. Räntehöjningarna biter på hushållens ekonomi.

– Jag tror att folk får stuva om i sin ekonomi. Man kanske inte har råd att åka på semester längre. Men bostaden är det sista som folk slutar att betala, säger Robert Boije.