Här får du körkortet billigast

Uppdaterad 2013-07-19 | Publicerad 2013-07-16

Lista län för län

Att ta körkort kostar många gånger långt över 10 000 kronor.

Men du kan spara tusenlappar på att ta körkortet på en annan ort.

Här är körkortet billigast i Sverige.

Mikael Högg, pressansvarig på Motormännens Riksförbund.

Aftonbladet har med hjälp av statistik från körkortsjakten.se sammanställt var i Sverige de billigaste körkortspaketen finns. Billigast att ta körkort är det i Skåne län. Där kostar ett paket med teori, riskutbildningar och körlektioner i genomsnitt 11 975 kronor. Dyrast är det i Jönköpings län, där kostar körkortspaketet i genomsnitt 13 965 kronor.

Stora variationer

Men priset är inte allt. Det är stora variationer i vad de olika körkortspaketen innehåller. I exempelvis Stockholms län, som är ett av de billigare länen i listan, ingår ofta färre än 10 körlektioner, medan det i andra dyrare län ingår upp mot 20 körlektioner.

– Det viktiga är därför att inte bara stirra sig blind på priset, utan också undersöka vad som ingår i paketet, säger Mikael Höög, presstalesman på Motormännens Riksförbund.

– Många skolor erbjuder också rabatterade paket, men sen kostar de extra körlektionerna dyra pengar, så kolla även vad en körlektion kostar.

För att vara säker på att du får ett prisvärt paket bör det ingå litteratur, teori, cirka tio körlektioner och de två riskutbildningarna riskettan och risktvåan.

– I ett prisvärt paket ingår också en introduktionsutbildning där en anhörig som du övningskör privat med får följa med. Då får ni båda veta vad som gäller och det blir lättare att öva privat, säger Mikael Höög.

Svårare få körkortet privat

Enligt honom har det blivit svårare att köra upp helt privat i dag och det är svårt att komma billigare undan än 10 000 kronor för att ta ett körkort.

– Men priset beror som sagt helt på var, hur och när du kör upp. Tänk också att körkortet är en investering för framtiden. Det är exempelvis mycket lättare, framför allt för unga, att få ett jobb om du har ett körkort.

Följ ämnen i artikeln