Telia riskerar böter för brister i mobilnätet

TT

Publicerad 2021-05-13

Telia uppfyller inte kraven om reservkraft i mobilnätet, skriver DN. Arkivbild.

Telia riskerar vite eftersom de bryter mot kravet om att ha minst fyra timmars reservkraft i samtliga berörda master vid händelse av ett strömavbrott, skriver Dagens Nyheter.

– Det är en stark möjlighet att det kan bli så, säger Anna Montelius, enhetschef på avdelningen för säker kommunikation på Post- och telestyrelsen (PTS), till DN.

PTS föreskrifter om att en telefon ska kunna fungera fyra timmar vid strömavbrott trädde i kraft förra sommaren (inne i städerna gäller krav på en timme). Men Telia uppger att man fortfarande inte uppfyller kraven vid "ett antal master".

”Arbetet är ännu inte helt klart och vi har svårt säga exakt när, men vi räknar med att allt ska vara på plats relativt snart”, skriver Telia Sveriges teknikchef Staffan Åkesson i mejl till DN.

DN har tidigare uppmärksammat problemet med bristande reservkraft i masterna, och berättat om en äldre kvinna utanför Sundsvall som senare dog efter att ha hittats hemma nedkyld och det inte gick att ringa ambulans. Vid det tillfället hade Telias telefoni gått ned efter en timmes strömavbrott, trots kravet om att det skulle finnas kraft för fyra timmar.