Resebolagen efter WHO:s kalldusch: ”Vi följer de svenska råden”

Uppdaterad 2021-06-11 | Publicerad 2021-06-10

Trots WHO:s reseavrådan kommer de svenska resebolagen inte att ändra sina resor inom Europa i sommar.

I stället erbjuder de särskilda åtgärder som exempelvis avbokningsskydd.

– Vaccinationen i Europa rullar på bra och resandet fungerar på ett tryggt och säkert sätt, Adam Györki, kommunikationschef för Tui.

Världshälsoorganisationen (WHO) meddelade på på torsdagen att sommarens resor inom Europa bör ställas in – eller skjutas upp. Samtidigt står Utrikesdepartementet (UD) fast vid sina tidigare råd om hävd reseavrådan till flera Europeiska länder.

– Budskapet är att man noga överväger sin resa. Situationen är inte som den var innan pandemin, även om vi hävt avrådan från flera länder. Vår avrådan baseras på en helhetsbedömning av länderna, säger Linn Duvhammar, UD:s presstalesperson.

– Jag tycker att man ska fundera noga innan man bokar en resa. Läget är föränderligt och mycket kan hända på platsen man är på. Följ UD:s avrådan och res inte till platser som vi avråder från, säger hon också.

Samtliga svenska resebolag som Aftonbladet pratat med säger att de ser att antalet resebokningar ökar inför sommaren, hösten och vintern, och samtliga bolag har också tagit höjd för det. WHO:s avrådan kommer inte påverka vilka resedestinationer de erbjuder i sommar.

WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ving

I första hand är det svenska UD:s rekommendationer som resebolagen kommer följa när det kommer till resandet inom Europa i sommar.

– Vi har tagit del av WHO:s rekommendation. Sverige är med i EU och vi, som paketreseföretag, följer alltid UD:s rekommendationer kring vilka länder vi kan resa till, säger Fredrik Henriksson, kommunikations- och hållbarhetschef för resebolaget Ving.

Kommer ni vidta några åtgärder?

– Ving har sedan tidigare vidtagit en rad åtgärder där våra gäster bland annat har fritt av- och ombokningsskydd i sina resebokningar, säger Fredrik Henriksson, och fortsätter:

– Det har kommit olika rekommendationer löpande det senaste året, men vi följer våra myndigheters beslut här och i de länder vi reser till, och EU är tydliga med att det ska gå att röra sig fritt och säkert i sommar.

Apollo

Även resebolaget Apollo säger att de anpassar sina resor efter UD:s rekommendationer.

– Vi följer alltid UD:s rekommendationer och erbjuder stor trygghet för våra kunder. Extra generösa villkor kring öppet köp, ombokning samt bra priser på testning innan avresa gör det lättare för kunderna att kunna åka iväg, säger Sandra Miller Kinge, kommunikationschef för Apollo.

Kommer ni vidta några åtgärder?

– I tillägg till att vi följer UD:s rekommendationer, har vi en löpande dialog med de destinationer dit vi skickar våra kunder och följer såklart deras läge framförallt genom vår personal på plats.

Adam Györki, kommunikationschef på nordiska TUI.

Tui

Resebolaget Tui säger att även de håller sig till UD:s rekommendationer, framför WHO:s uppmaningar.

– Återigen så är det svenska myndigheter som vet bäst hur resandet för svenskar ska fungera. Vi tycker att budskapet från folkhälsomyndigheten och UD har varit väldigt tydligt, säger säger Adam Györki, kommunikationschef för Tui, och fortsätter:

– Vi har full förståelse för att situationen ser väldigt olika ut runtom i världen, framför allt i delar av Asien och Latinamerika. Vaccinationen i Europa rullar på bra och resandet fungerar på ett tryggt och säkert sätt. Vi fortsätter såklart att följa Svenska myndigheters råd.

Kommer ni vidta några åtgärder?

– Vi har vidtagit ett flertal åtgärder sedan tidigare. Exempelvis har man fri ombokning fram till 14 dagar före avresa, öppet köp fram till 60 dagar före resan och pengarna tillbaka om man ångrar sig, oavsett orsak, säger Adam Györki.

Reseexperten Lottie Knutson.

Expertens råd

Reseexperten Lottie Knutson säger att man ska lita på UD:s råd i när det kommer till resor inom Europa i sommar.

– För resenärerna är det här otroligt olyckligt att en annan organisation än UD går ut med denna typ av skräckpropaganda. Hade jag bokat en resa skulle jag sitta lugnt i båten och lita på UD. Det är de som går ut med en avrådan, eller häver en avrådan i sommar, säger hon.

Hon säger också att man ska följa alla säkerhetsrekommendationer i respektive land.

– Det handlar oftast om munskydd, social distansering och liknande, och de ska man så klart följa.