LO om minimilönerna: Häng på Danmark

Olle Lindström/TT

Publicerad 2022-12-15

Susanna Gideonsson, LOs ordförande, kräver att regeringen agerar i frågan om minimilöner. Arkivbild.

Danskarna tänker ta minimilönerna till EU:s domstol.

Nu kräver LO att den svenska regeringen hakar på.

– Det är en självklarhet att den svenska regeringen också ska ogiltigförklara direktivet, säger LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Danmark fick en ny regering klar bara häromdagen. I regeringsförklaringen sägs att Danmark ska överklaga det av EU nyligen antagna lagförslaget, direktiv, som bland annat ska bestämma minimilöner på EU-nivå.

Frågan har stötts och blötts i många år i EU-maskineriet. Sverige, tillsammans med några få andra länder, bland annat Danmark, har hela tiden protesterat. Såväl fack som arbetsgivare plus samtliga partier har varit eniga – löner är ingen EU-fråga.

– När vi ger makten till EU, och den får vi aldrig tillbaka, ska vi sitta här bara tysta? Det kan vi inte göra, säger Gideonsson.

Nu är minimilönerna ändå klubbade. Fast det är inte för sent.

Den danska regeringen anser att direktivet bryter mot EU:s fördrag, ”grundlag”, och har beslutat sig för att driva frågan till EU:s domstol. Och LO tycker att den svenska regeringen bör göra det samma, enligt Gideonsson som besviket konstaterar att regeringen och Sverigedemokraterna inte verkar tycka det är nödvändigt, trots tidigare annan ståndpunkt.

Följ ämnen i artikeln