Därför vill Microsoft så gärna ha tillbaka Altman

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2023-11-19

Microsoft sägs vilja ha tillbaka Sam Altman till sin viktiga investering Open AI. Arkivbild.

Turbulensen i AI-bolaget Open AI har fått it-jätten Microsoft att pressa på för att den sparkade vd:n Sam Altman ska komma tillbaka.

Vad är det egentligen som händer? Ingen vet säkert. Men klart är att spelet har stor betydelse för både Microsoft, aktiemarknaden och våra svenska pensioner, enligt Björn Jeffery, techanalytiker.

När Sam Altman, då vd för det ledande amerikanska AI-företaget Open AI som står bakom chatroboten Chat GPT, fick sparken i fredags slog nyheten ned som en bomb i Silicon Valley i USA.

Styrelsens kryptiska formuleringar om att han inte varit fullt uppriktig, och att bolaget därmed inte kunnat ta sitt ansvar, satte genast igång spekulationer om vad som har hänt. Under lördagen och natten till till söndagen sipprade nya uppgifter fram om att it-jätten Microsoft nu försöker få tillbaka Altman till Open AI.

Frågan är vad som händer egentligen.

– Här kan man hittills bara spekulera. Det talas om att han försökt resa en egen riskkapitalfond, men det är ingenting han borde fått sparken för. En tillsägelse möjligen, säger Björn Jeffery från SvD Tech brief.

Det går rykten om interna bråk mellan Altman och styrelsen som handlat om säkerheten med AI-tjänster.

Bråk och maktstrid?

– Det kan vara det, men det dementeras internt i ett mejl, sägs det. Allting låter mycket märkligt.

Tomas Otterbeck, analyschef på Redeye, tror att det möjligen kan handla om någon slags maktspel. Styrelsen kan ha tyckt att Sam Altman, och kanske även styrelseordföranden Greg Brockman som lämnade bolaget efter att Altman fick sparken, har tagit sig för mycket makt.

Men Microsoft har helt klart reagerat på händelseförloppet. It-jätten har investerat över 100 miljarder kronor i AI-bolaget, förklarar han, och Open AI är Microsofts allra viktigaste investering. Nu kommer uppgifter från olika källor om att Microsoft pressar på för att ta tillbaka Altman till företaget.

– Open AI:s teknik finns i många av Microsofts produkter. Får Open AI problem så får Microsoft också problem.

Men Microsoft har inte någon kontroll över Open AI. Trots att Microsoft äger 49 procent så har företaget inte någon representant i styrelsen. Helt obegripligt ur ett svenskt perspektiv, konstaterar han.

– Bolagsstyrningen i amerikanska teknikbolag fungerar dåligt.

För Microsoft är det här en jätterisk. Företaget har inte råd med osäkerhet. Bolaget med sitt gigantiska börsvärde har en enorm betydelse för den amerikanska börsen. Det är ett av de sju stora teknikbolagen i USA, som är allra viktigast för hela den amerikanska börsens uppgång.

Pensionssparare exponerade

Även svenska investeringar är beroende av de stora teknikbolagen i USA, förklarar Björn Jeffery. Så gott som alla svenska pensionssparare är på ett eller annat sätt exponerade för de stora amerikanska teknikbolagen.

Nu försöker Microsoft lugna sina aktieägare och marknaden med att skicka ut meddelanden om att Microsoft har förtroende för Open AI. Fast bakom kulisserna är antagligen läget helt annorlunda.

– Jag gissar att Microsoft har ringt Open AI och sagt ”fixa bara det här”.

Tomas Otterbeck tror att om detta handlar om en ett maktspel så kan Altman ha goda chanser att få komma tillbaka.

– Om majoriteten av aktieägarna vill ha tillbaka honom så kan det sluta med att han kommer tillbaka. Styrelsen verkar inte bestå av folk med supermycket makt, säger Tomas

– Microsoft kommer att trycka på under helgen, så att bolagsstyrningen görs om och Altman kan komma tillbaka. Min gissning är att styrelsen har avgått innan helgen är över, säger Björn Jeffery.