Privatekonom: "Klara er själva"

Johanna Cederblad/TT

Publicerad 2022-11-08

Plånboksinslagen är få, och det är få av vallöftena som infriats i den nya budgeten, enligt en ekonom. Arkivbild.

Återhållsamhet är signalen från regeringen till hushållen i den nya budgeten.

– Regeringens budskap till hushållen är att krispolitiken är över – ni får klara er själva, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB.

Det går inte att elda på för mycket för att hjälpa hårt prövade hushåll – budskapet från finansministern är återhållsamhet.

– Det är förvånande att det är så tydligt. Regeringens budskap till hushållen är att krispolitiken är över – ni får klara er själva, säger Américo Fernández.

Därför är det magert med budgetgodis till hushållen.

– Roligare än så här blir det inte, konstaterar Frida Bratt, privatekonom på Nordnet.

– Regeringen vill visa att den tar ansvar, och inte slänger bensin på inflationsbrasan, fortsätter hon.

Sparsamt och magert

Skatten för dem som är över 65 och som jobbar sänks, men i övrigt blir det inga sänkta skatter. Trots att det lovades under valrörelsen.

– Det är lite förvånande att det inte kom några skattesänkningar för privatpersoner. Här är det upplagt för besvikelse, säger Emma Persson, Länsförsäkringars privatekonom.

Det kan komma stöd i olika former till hushåll och utsatta grupper senare, konstaterar hon, men just nu ser det mycket sparsamt och magert ut.

Sänkt skatt på ISK-sparandet, som utlovades i valrörelsen, blir det inget av med heller. I alla fall inte nu.

De som är mest utsatta får enligt regeringen en viss stöttning. Det tillfälliga tilläggsbidraget till barnfamiljer med bostadsbidrag behålls, och de högre nivåerna i a-kassan permanentas.

I övrigt så får många som lever på olika former av transfereringar, som garantipension, sjuk- och aktivitetsersättning och studiestöd, höjda inkomster vid årsskiftet då dessa räknas upp med inflationen, konstaterar Américo Fernández. Men det är inga nyheter, det görs varje år.

Annan nivå

Reseavdraget behålls enligt den gamla modellen, men skrivs upp. Skatten på drivmedel sänks också något.

– Men man pratade om en helt annan nivå under valrörelsen, säger Emma Persson.

– Drivmedelskompensationen blir väldigt lite. Det är inga stora kompensationer. Här säger man till hushållen ”var redo att stå på egna ben”, säger Américo Fernández.

Den största stödposten för hushållen ligger utanför själva budgeten. Sedan tidigare har det så kallade högkostnadsskyddet till hushåll och företag presenterats, ett stöd för höga elpriser.

– Det är den reformen, som ligger utanför själva budgeten, som prioriteras högst, säger Frida Bratt.

Den som tänkt sig en ny elbil får inte någon klimatbonus hädanefter. Det stödet tas bort direkt.

– Det är olyckligt att klimatbonusen tas bort så snabbt. Här har den som planerat att köpa elbil helt nya förutsättningar över en natt, säger Emma Persson.

Lite förvånad

Men den som tänker installera solceller, eller energieffektivisera, får ökat stöd.

Américo Fernández är lite förvånad över att regeringen ändå väljer att satsa på det just nu, när så mycket annat som utlovats får vänta.

– Det här är ju bra på många sätt. Men man kan tänka att det är en konstig avvägning att lägga kostnader på nu. Solcellsstödet kostar ändå 300 miljoner kronor, säger han.

De få och små plånboksförstärkningarna kommer sannolikt att vara det som debatten nu kommer att handla om, tror de.

– Jag tror att många hade hoppats på mer. Vi har vant oss vid att regeringen finns där för oss när krisen kommer. Men så ser det inte ut i den här budgeten, säger Emma Persson.