Emirates ställer in nästan alla avgångar

Ivar Andersen/TT

Publicerad 2020-03-22

Emirates fortsätter att flyga vissa rutter även efter den 25 mars. Arkivbild.

Det Dubaibaserade flygbolaget Emirates backar från sitt tidigare besked och fortsätter med viss begränsad passagerartrafik efter den 25 mars.

Emirates meddelade tidigare under söndagen att bolaget planerade att upphöra med all passagerartrafik från och med onsdagen.

"Som ett globalt flygbolag befinner vi oss i ett läge där vi inte har möjlighet att bedriva fungerande passagerartrafik innan länder öppnar sina gränser och resenärerna känner sig trygga igen", sade styrelseordföranden Ahmed bin Saeed Al Maktoum i ett uttalande på flygbolagets sajt.

Bara timmar senare backade dock Emirates något. Flygbolaget uppger att det "fått förfrågningar från regeringar och kunder om att hjälpa resenärer komma hem" och kommer som en följd av det att fortsätta med begränsad trafik på vissa rutter.

Reducerade löner

Statligt ägda Emirates, som dessutom fortsatt kommer att flyga godstrafik, presenterar samtidigt en rad åtgärder för att minska kostnaderna under krisen. Bland annat uppmanas anställda att ta ut semester eller begära tjänstledigt.

Flygbolaget planerar inga uppsägningar men däremot kommer samtliga anställda att få sina löner reducerade med 25–50 procent under en tremånadersperiod.

Redan innan söndagens besked hade en stor del av Emirates passagerartrafik upphört, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Förenade arabemiratens luftfartsmyndighet hade beordrat flygstopp till flera destinationer, däribland samtliga kinesiska städer, och trafiken till 109 av bolagets totalt 159 destinationer hade stängt på grund av de reserestriktioner som världen över införts för att stoppa coronavirusets framfart.

Följer situationen

Emirates anger inget datum för när passagerartrafiken ska återupptas.

"Vi fortsätter följa situationen noggrant och kommer så snart det är möjligt att återuppta verksamheten", uppger Ahmed bin Saeed Al Maktoum.