Elon Musk vill slopa Twitterförbud för Trump

TT

Publicerad 2022-05-10

Elon Musk på en gala i New York den 2 maj.

Om hans förvärv av Twitter går igenom har Elon Musk för avsikt att ta bort avstängningen av USA:s expresident Donald Trump. Beslutet att stoppa Trump på plattformen var fel, anser Musk.

Elon Musk kom med beskedet under en intervju på FT:s ”Future of the Car”-konferens enligt CNBC, vilket Omni var först med att rapportera om.

– Permanenta avstängningar borde vara extremt sällsynta och reserverade för konton som är botar, scam- eller spamkonton. . .  Jag tror inte att det var rätt att stoppa Donald Trump, sade Teslagrundaren Musk.

Enligt Musk resulterade avstängningen troligen i att ”en stor del av landet blev alienerat”, samtidigt som man ändå inte lyckades tysta Trump.

– Så jag tror att det här kan sluta uppriktigt sagt värre än om man hade ett enda forum där alla kan debattera, fortsatte han enligt AP.

”Stannar på Truth”

Twitter stängde av Trump från hans favoritplattform permanent i januari 2021 efter stormningen av kongressbyggnaden, på grund av ”risken för fortsatt uppvigling till våld”. Trump hade då över 80 miljoner följare på mikrobloggen.

Trump deklarerade i förra månaden att han inte tänker återgå till att twittra, utan avser att hålla sig till sin egen mediesatsning, appen Truth Social.

– Jag hoppas Elon köper Twitter för han kommer förbättra den och han är en bra man. Men jag stannar på Truth, sade Trump då till Fox News.

En talesperson för Trump ville omedelbart inte kommentera tisdagens utspel från Musk.

Oro i Vita huset

I Vita huset har Musks planerade förvärv av Twitter vållat oro. Tjänstemän och politiska strateger inom Demokraterna har befarat att Trump och andra republikaner då tillåts återvända till plattformen, enligt CNBC.

Elon Musk har nyligen lagt ett bud på 44 miljarder dollar för att köpa ut Twitter från börsen, vilket styrelsen accepterat.