Inflationen sjunker enligt KPI

Publicerad 2024-06-14

KPI-inflationen sjönk till 3,7 procent i maj, enligt färska siffror från SCB.

Men det är en mindre nedgång än väntat.

– Det här inflationsbeskedet stänger definitivt dörren för en räntesänkning i juni, säger Nordeas makrochef Susanne Spector.

I dag kom Statistiska centralbyrån (SCB) med inflationsbeskedet för maj månad.

KPI-inflationen landade på 3,7 procent, vilket innebär en sänkning med 0,2 procentenheter från förra månaden.

– Inflationstakten gick ned i maj, trots att flertalet tjänster ökade i pris. Det var elpriserna som till stor del bidrog till nedgången, säger Caroline Neander, prisstatistiker på SCB i ett pressmeddelande.

Men det är en mindre nedgång än väntat. Ekonomerna hade i snitt räknat med att den siffran skulle 3,5 procent, enligt Bloomberg.

Susanne Spector, makrochef på Nordea.

”Stänger dörren för räntesänkning”

Samtidigt var inflationen oförändrad enligt KPIF, där boräntekostnader inte räknas med. Riksbankens inflationsmål är 2,0 procent, men den siffran låg kvar på 2,3 procent.

Inflationen kan komma att påverka räntebeskedet som väntas komma i slutet av juni.

– Riksbanken har själva sagt att de ska sänka räntan två gånger under det här året. Nu får vi se, man kanske kommer att revidera det, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken.

Nordeas makrochef Susanne Spector menar att det här var spiken i kistan för de som hoppats att Riksbanken sänker räntan.

– Det här inflationsbeskedet stänger definitivt dörren för en räntesänkning i juni, säger hon.

Samtidigt tror Nordea att Riksbanken kan komma med fler räntesänkningar än vad de signalerat för. Men dagens inflationsbesked minskar chansen att det blir fler än två, enligt Susanne Spector.