Storvarsel på Postnord – 200 tjänster ska bort

Publicerad 2023-01-19

Postnord varslar.

Postnord står inför ett storvarsel.

Alla som jobbar administrativt måste söka om sina tjänster – och hundratals jobb försvinner i den nya organisationen.

– Det blir en minskning med 200 tjänster, säger Postnords presschef till Aftonbladet.

Enligt Postnord så måste alla anställda som jobbar med administration och försäljning nu söka om tjänster i den nya organisationen. Totalt kommer 200 tjänster att tas bort.

Det uppger presschefen Anders Porelius för Aftonbladet.

Han uppger att Postnord Sverige i tisdags lanserade en ny organisation som bygger på att bolaget nu ska delas upp i tre affärsområden.

– Vi har gjort en omorganisation som där vi lanserat en mer affärsdriven och kostnadseffektiv organisationsstruktur. Verksamheten delas nu upp i tre separata affärsområden som är brev, logistik och paket, säger Anders Porelius.

”Berör inga brevbärare”

Enligt bolaget innebär detta att anställda som arbetar med administrativa tjänster och försäljning får söka de 1 500 tjänster inom området som går över i den nya organisationen. I samband med detta försvinner runt 200 tjänster direkt som finns i nuvarande organisation.

– Rent konkret vad det innebär för verksamheten är att det blir en minskning med 200 tjänster. Det berör inga brevbärare eller andra inom produktionen. Det här är inom administrativa funktioner, säger Anders Porelius.

Facket: Massiv neddragning

Beskedet från företaget om omfattningen på neddragningen för den administrativa personalen möter nu kritik från fackligt håll.

– Jag skulle kanske inte kalla det en slakt, men det är en massiv neddragning, där vi befarar att det framförallt kommer att gå ut över långväga medarbetare i firman. Vi är arbetsbelastnimngen för de som är kvar. säger Per-Arne Lundberg, ordförande i den lokala fackliga tjänstemannaorganisationen Saco-Posten.

Inga brevbärare berörs av beslutet enligt Postnord.

Han menar att Postnord tagit siffrorna ur två olika sammanhang, vilket han menar inte ger en korrekt bild av konsekvensen av beslutet som bolaget kommenterat tidigare under förmiddagen.

– Neddragningen riktar sig mot 200 tjänster inom administration och försäljning. Där kommer man att gå från 600 tjänster till 400 tjänster. Det är inte 1 500 tjänster det handlar om som man som säljare kan söka om man inte vill söka till exempel som produktionschef, vilket inte är inom samma yrkeskategori som man tidigare arbetat inom.

Av de 21 000 anställda som arbetar inom Postnord Sverige är 12 000 tjänster inom det som kallas produktion, där brevbärare ingår. De berörs enligt Anders Porelius alltså inte av beskedet.

Följ ämnen i artikeln