Svenskt bolag slagträ i nytt techbråk

TT

Publicerad 2024-03-08

Spelgiganten Epic och techjätten Apple fortsätter bråka, nu med ett svenskt bolag inblandat. EU har tröttnat på tjafset och kräver svar.

Apple och Epic har varit inblandade i en flera år lång dispyt som i grunden handlar om hur användare på Apples plattformar ska betala för populära ”Fortnite”.

Den förenklade sammanfattningen är att utvecklaren Epic vill ha hela, eller i alla fall en större del, av inkomstkakan. Apple har hållit fast vid att de, som ägare av App store, har rätt att ta en andel av alla köp som görs i till exempelvis ”Fortnite”.

Företagen har via såväl rättsprocesser som offentliga uttalanden hållit i gång bråket sedan 2020.

Svensk inblandning

I onsdags meddelade Epic att de på nytt försökt kringgå Apples ramar genom att via bolaget Epic Games Sweden AB lansera den egna tjänsten Epic games store på App store. Detta med hänvisning till att EU:s nya digitala lag DMA nu har trätt i kraft.

Apple har svarat med att skrota utvecklarlicensen för Epic Games Sweden AB. På sin hemsida skriver Epic att tilltaget är ”ett allvarligt brott mot DMA och visar att Apple inte har någon tanke på att tillåta äkta konkurrens på Ios-enheter (Apples operativsystem)”.

Vill ha svar

Apple har i ett tidigare uttalande sagt att de tvivlar på Epic Games Sweden AB:s intentioner. Apple varnar för att ”framtida överträdelser kan riskera integriteten för Ios som plattform och säkerheten för användare”.

Bråket med Epic är inte Apples enda huvudvärk. I dagarna delade EU-kommissionen ut 20 miljarder kronor i böter för Apple i en tvist bolaget haft med Spotify kring konkurrensbrott.

Och när det gäller oenigheterna mellan Apple och Epic säger EU-kommissionen att de nu kräver svar:

– Vi har efterfrågat ytterligare förklaringar från Apple under DMA, säger en talesperson för EU-kommissionen till nyhetsbyrån AFP.