Bopriserna fortsätter nedåt – men viss ljusning

Publicerad 2022-12-21

Priserna för att köpa en bostadsrätt eller villa fortsätter ned.

En viss utplaning kan skönjas, men det är för tidigt att ropa hej enligt experter.

– Först måste vi tugga i oss en vinter med skyhöga elpriser, säger Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling.

Visst känns det igen? Priserna på bostäder i Sverige faller och faller. För den som har velat ge sig i kast med att antingen sälja eller köpa nytt boende har det senaste året inneburit en hel del frågetecken.

Nya siffror från Valueguard, som mäter prisutvecklingen på bostäder i Sverige, visar att nedgången i november och början av december fortsatte.

Sammantaget gick priserna i landet ner med 1,4 procent under november. Tittar man närmare på Stockholm, Göteborg och Malmö framkommer att priserna på bostadsrätter i de två senare sjunkit betydligt mer än i huvudstaden, −2,2 och −1,8 procent jämfört med mer beskedliga −0,4 procent.

Erik Wikander, vice vd på Svensk Fastighetsförmedling.

I kategorin villapriser är det framförallt utvecklingen i Malmö som sticker ut, med en prisnedgång på −4 procent jämfört med månaden innan.

– Just nu är det framför allt villamarknaden som driver på prisnedgångarna till följd av oro kring vinterns höga elkostnader. Villapriserna i Malmö sticker ut med den största nedgången på fyra procent, vilket kan förklaras av att det också är där elpriserna är som högst, säger Andreas Moritz, vd på Skandiamäklarna, i ett uttalande.

BostadsrätterVillor
Sverige−1,1%−1,6%
Stockholm−0,4%−1,0%
Göteborg−2,2%−1,7%
Malmö−1,8%−4,0%
Källa: Valueguard
Siffrorna i tabellen visar förändring av bostadspriser i procent för november månad jämfört med månaden innan.

Annat läge är det alltså i Stockholm där även villapriserna sjunkit mindre än i landets andra och tredje största stad: ned en procent under november månad.

– Överlag fortsätter priserna att sjunka men vi kan också se att bostadsrättspriserna börjar stabiliseras något. Särskilt tydligt är det i Stockholm där köpare och säljare nu börjar mötas i allt större utsträckning, säger Andreas Moritz.

”Kan bli verkliga vinnarna”

Blickar man fram mot nästa år så tror flera mäklarfirmor att det kan komma en viss ljusning.

– Bostadspriserna har fallit rejält under 2022, men ligger fortfarande något högre än innan pandemin. Mycket tyder på att priserna kommer fortsätta backa en bit in på nästa år, men vi räknar med att bostadsmarknaden stabiliserar sig under våren förutsatt att räntehöjningarna mattas av, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i en kommentar.

Marcus Svanberg, Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

På Svensk Fastighetsförmedling menar man att det just nu kan vara ett gott tillfälle att genomföra en bostadsaffär.

– De som gör bostadsaffär just nu, strax innan bostadspriserna planar ut på en ny nivå, kan vara de verkliga vinnarna – då de flesta fortsatt får ut mer för sin nuvarande bostad än vad man köpte den för en gång. Samtidigt som priserna på den nya nu börjar nå sin bottennivå, säger Erik Wikander på Svensk Fastighetsförmedling.

Bostapriserna senaste 12 månaderna

BostadsrätterVillor
Sverige−9,4%−12,8%
Stockholm−9,2%−13,1%
Göteborg−12,7%−13,8%
Malmö−9,3%−15,2%
Källa: Valueguard