Gamestop rasar på börsen – efter kraftiga uppgången

Publicerad 2024-05-17

Upp som en sol, ned som en pannkaka.

”Meme-aktien” Gamestops kraftiga uppgång följs av ett rejält fall.

Aktien är ned 20 procent, efter att ha rasat två dagar i rad.

Den amerikanska spelåterförsäljaren Gamestop rasar på börsen igen. Efter flera dagars kraftig uppgång faller nu aktien som en fura.

På kort tid har aktien gått från ett värde på 10 dollar till 48. Nu är den nere på 22 dollar igen.

Mönstret känns igen från det mycket omtalade börsrallyt som ägde rum i början av 2021.

Satsade emot finanseliten

I olika internetforum, främst Reddit, slöt småsparare upp för att ta kampen mot finanseliten på Wall Street. De sistnämnda hade ”blankat” den uträknade spelåterförsäljaren. Det innebär att de satsade pengar på att aktien skulle rasa.

Men för att det inte skulle bli verklighet köpte mängder av småsparare Gamestop-aktier för att trissa upp värdet, i en förhoppning att finanseliten skulle förlora pengar – samtidigt som småspararna själva skulle tjäna på det.

Det hela beskrevs som David mot Goliat – småspararna mot finanseliten – och rusningen var sällan skådad. Men det var också fallet. Efter flera veckors kraftig uppgång föll sedan aktien från 81 till 10 dollar, och många småsparare förlorade stora summor på den så kallade ”meme-aktien”.

Ny rusning – och kraftigt fall

I veckan var det dags igen. Han som drog igång allting, Keith Gill eller ”Roaring Kitty”, gav sig till känna på X efter flera års frånvaro. Inlägget hade till synes ingenting med Gamestop att göra, men ändå fick aktien en rejäl skjuts.

I Aftonbladet uppmanade sparekonomen Frida Bratt sparare till att dra lärdom av historien.

– Förra gången fick många sparare sig en dyrköpt läxa, man ska vara försiktig med den här sortens aktier.

Men nu har fallet alltså kommit igen. I onsdags föll aktien med 20 procent. I torsdags med 30 procent och när de amerikanska börserna öppnade på fredagen sjönk aktien med ytterligare 20 procent. I skrivande stund är en Gamestop-aktie värd 22 dollar.

Enligt nyhetsbyrån Finwire beror dagens nedgång på att spelåterförsäljarens preliminära kvartalsrapport har släppts, och att siffrorna visar på en nedgång i försäljningen.

Omsättningen väntas landa på mellan 872-892 miljoner dollar jämfört med 1.237 miljoner dollar samma period förra året.

Spelåterförsäljaren Gamestops aktie faller.

Följ ämnen i artikeln