Hoppar av i protest mot Hemnets avgift

Publicerad 2013-04-10

Faksimil från Hemnets hemsida.

Hemnets nya avgift för annonsering väcker ilska.

Mindre aktörer på marknaden retar sig på att mäklarföretagen som äger Hemnet skor sig på den nya avgiften.

Och nu hoppar en av bolagets styrelseledamöter av i protest.

Hemnets avgift för en bostadsannons är på 600 kronor, varav hälften går direkt till mäklarna, enligt Dagens Nyheter. Hemnet kallar i ett internt mejl beloppet för ”administrationsavgift” som mäklarna ska få för att de tar betalt av bostadssäljaren.

”Principiell fråga”

Avgiften får kritik från mindre mäklare eftersom annonseringen redan ingår i mäklarens arvode.

– Även om det är en ganska liten avgift för säljaren i förhållande till mäklararvodet så är det en principiell fråga. Det här har redan mäklaren tagit betalt för i sitt arvode, säger Richard Engström, fastighetsmäklare på Mäklarringen, till DN.

 Pasha Sabouri ordförande i Fastighetsmäklarförbundet (FMF), som äger 25 procent av Hemnet, och vd för mäklarföretaget Notar hoppar nu av sin styrelsepost i Hemnet i protest:

– Jag anser att det här är helt fel väg att gå. Hemnet har en fantastisk och unik situation som det är, företaget tjänar mycket pengar och är välkänt hos konsumenterna. Det här öppnar upp för konkurrenter, säger han till TT.

Har 90 procent av annonserna

Han tycker också att avgiften försvårar för mäklarna. Som kompensation måste de sänka sina arvoden med några hundralappar. Enligt Pasha Sabouri är marginalerna redan pressade.

– Visst, säljer man en lägenhet i Stockholms innerstad är det en sak. Men avgiften är den samma för den som säljer en etta i Norrland, säger han.

Hemnets vd Carl-Henrik Borg tycker avgiften är rimlig:

– Det finns olika sätt att ta betalt. Vi tycker att det här är en rimlig kostnad när man säljer sin bostad att det är säljaren som betalar den här avgiften direkt till Hemnet. Men det kan man naturligtvis ha synpunkter på, säger Carl-Henrik Borg till TT.

”Rimlig ersättning”

Enligt Hemnet är det nödvändigt att söka nya intäktskällor i takt med att webbtrafik flyttar från traditionella datorer till mobiler eftersom annonsintäkterna minskar.

– Vi vill göra det tydligt för säljaren vad det är man betalar för. Och 600 kronor inklusive moms är en rimlig ersättning till Hemnet, säger Carl-Henrik Borg.

Hemnet är dominerade på marknaden, omkring 90 procent av de 150 000 bostadsförsäljningar som äger rum i Sverige varje år marknadsförs på sidan. Hemnets nya avgift ska införas från och med juli och väntas inbringa 80 miljoner kronor. 

Aftonbladet

Följ ämnen i artikeln