Rekordmånga paket delas ut: ”Över en miljon vissa dagar”

Publicerad 2020-12-11

Postnord delade ut 3,1 miljoner paket veckan efter Black Friday, en ökning med 21 procent jämfört med samma vecka förra året.

Situationen beskrivs som ”exceptionell”.

– Vissa dagar har vi legat på över en miljon paket, säger Peter Hesslin, chef för e-handel och logistik på Postnord.

Ökningen av antalet paket har skett ända sedan i våras på grund av coronapandemin.

– Men de sista 2,5 veckorna har det varit exceptionellt mycket att göra, säger Peter Hesslin.

Vissa dagar har mellan 1 till 1,3 miljoner paket delats ut, cirka 500 000 av ombud och resten genom hemleveranser.

”500 000 paket om dagen”

Att fler och fler handlar på nätet är en trend som vuxit de senaste åren, men i takt med att regeringen och Folkhälsomyndigeten presenterar nya restriktioner och rekommendationer ökar e-handeln ytterligare.

– För att ta Stockholm som ett exempel gick ju regionen nyligen ut och vädjade om att nu måste vi följa råden, sjukvården klarar inte mer. Jag tror att sådant gör att ännu mer e-handel kommer ske, säger Peter Hesslin.

För att klara anstormningen av försändelser har företaget anställt 3 000 extra personer för att bland annat sortera och köra ut paket och julkort.

Fram till jul räknar Postnord med att de kommer att dela ut ungefär 500 000 paket om dagen.

– Kanske mattas det av något veckan innan jul, säger Peter Hesslin.

Smittorisk hos ombuden

De stora volymerna innebär påfrestningar för de runt 2 000 postombuden runtom i landet. Ombuden ansvarar själva för att se till att vidta säkerhetsåtgärder för att minska risken för smittspridning, såsom att sätta upp plexiglas och avståndsmarkeringar.

– Vi kan inte sätta restriktioner på hur det här går till i själva utlämningen, vi kan gå ut med råd och vissa hjälpmedel, säger Peter Hesslin.

Vad gör ni om ni märker att ett ombud inte tar sitt ansvar?

– Då får man ha den dialogen med den butiken. Man ska också komma ihåg att utifrån ett personalperspektiv är det butiken som har det formella ansvaret.

Peter Hesslin poängterar att mycket av ansvaret också ligger hos konsumenterna.

– Vi har alla ett delat ansvar. Gå inte till ombudet i rusningstid, försök undvika att hämta ut paket mellan klockan 15 till 18. Identifiera dig med bank-id och Postnord-appen om du kan, ska du skicka något se till att packa allt hemma och sist men inte minst: håll avståndet!

Sista dagen för att få innan jul

Så till den fråga som många svenskar frågar sig just nu: när behöver jag egentligen beställa julklappen om den ska levereras innan julafton?

– Får vi paketet den 21 december kommer vi att leverera det innan jul. Det betyder alltså inte att man kan handla den 21 december, e-handlaren måste kunna ge paketet till oss innan. Mitt tips är att handla minst en vecka innan för att vara trygg men var också uppmärksam på om varan är slut eller restnoterad, säger Peter Hesslin.