Karlshamnsverket hjälpte till med elen i natt

Publicerad 2022-12-13

Karlshamnsverket fick rycka ut för att säkra den svenska eltillgången i natt, rapporterar TT.

Nu råder högsta beredskap för verket fram till den 16 december.

Elsituationen i Sverige är just nu ansträngd, när två kärnreaktorer är ur drift för reparation, vädret är kallt och blåsten lite mindre.

Det syns på de höga elpriserna.

Under tisdagsmorgonen hade Svenska kraftnät dessutom problem med två komponenter för eldistribution.

Allt det sammantaget, och risken för att elimporten slår i taket, ledde till att Svenska kraftnät gick upp i högsta beredskapsläget i natt, skriver TT.

– Vi har tre lägen, start på 14 timmar, start på två timmar och så att köra med minimilast. Nu gick vi upp i minimilast under ett par timmar i går och under morgonen i dag, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska kraftnät, till nyhetsbyrån.

Det innebär att verket kördes på 40 megawatt, lägsta möjliga effekt.

– Klockan 00 i natt gick vi upp i minimilast, det varade till klockan 08.30, säger Björn Magnusson, kommunikationschef på Karlshamnsverket i Blekinge till TT.

”Varm beredskap”

Redan i söndags sattes Karlshamnsverket i beredskapsläge.

Även under måndagen fick verket skicka in el i elnätet under drygt två timmar. Även då var produktionen i gång med minimilast.

Nu råder den högsta nivån av beredskap fram till den 16 december klockan 23.59. Det innebär att verket fram tills dess kan kallas in.

– Vi har ”varm beredskap”. Det innebär att vi kan starta på två timmar. Det är Svenska Kraftnät som råder över behovet, säger Björn Magnusson till TT.

Eldas med tjockolja

Karlshamnsverket eldas med fossil tjockolja. Verket har två block, som kan ge 330 megawatt vardera. Om ett block körs för fullt går det åt 70 000 liter tjockolja i timmen, skriver TT.

Totalt har Karlshamnsverket en kapacitet på 660 megawatt, 562 av dessa ingår i den svenska effektreserven.

Svenska Kraftnät har även upphandlat med Ryaverket och Heleneholmsverket, men dessa används ännu inte som effektreserv.

Följ ämnen i artikeln