Minister: Schweiz ekonomi hade kollapsat

TT-AFP

Publicerad 2023-04-08

Karin Keller-Sutter, finansminister i Schweiz. Arkivbild.

Schweiz ekonomi hade sannolikt kollapsat om regeringen inte hade fått till stånd en försäljning av krisbanken Credit Suisse till konkurrenten UBS.

Det säger landets finansminister Karin Keller-Sutter i en intervju med Le Temps, där hon försvarar de enorma statliga garantierna som gavs.

Karin Keller-Sutter säger att regeringen agerade för landets bästa när bankoron var som värst i mitten av mars.

– Med tanke på förutsättningarna gjorde vi det bästa vi kunde för att minimera bördan på staten och skattebetalarna, säger hon i en intervju som ska publiceras på söndagen.

Credit Suisse köptes efter en helg av intensiva förhandlingar till ett kraftigt rabatterat pris, efter att förtroendet för banken snabbt dalat. För att få igenom affären sköt den schweiziska staten till skuldnedskrivningar och likviditetsgarantier i storleksordningen 109 miljarder schweizerfranc, motsvarande 1 257 miljarder kronor.

– Utan myndigheternas handfasta agerande hade följden blivit konkurs för Credit Suisse på måndag morgon följt av en trolig kollaps för den schweiziska ekonomin, säger hon.

Att ställa Credit Suisses chefer inför rätta för eventuell vanskötsel är ”svårt och komplext”, säger hon. Hon säger att regeringen ska analysera vad som föranledde krisen innan man kan implementera nya potentiella regleringar i banksektorn.