Saudiarabien kan skrota dollarn i oljeavtal

Joakim Goksör/TT

Publicerad 2022-03-15

Den saudiske utrikesministern prins Faisal bin Farhan Al-Saud träffade så sent som i januari sin kinesiske kollega, Wang Yi, i Kina för överläggningar. Arkivbild

Saudiarabien överväger att sluta använda dollar i sina oljeavtal med Kina och i stället använda yuan, rapporterar The Wall Street Journal med hänvisning till källor.

Det skulle kunna bli ett hårt bakslag för dollarn som världsvaluta.

Samtalen mellan Kina och Saudiarabien om att börja skriva oljekontrakt i yuan har pågått i sex års tid. Men de har tagit ny fart i år sedan saudierna är missnöjda med det amerikanska stödet i Saudiarabiens intressen i inbördeskriget i Jemen, rapporterar tidningen.

USA:s förhandlingar med ärkerivalen Iran om ett nytt kärnenergiavtal upprör också Saudiarabien, vars företrädare även uttryckte bestörtning över Bidenregeringens tillbakadragande från Afghanistan i fjol.

Kina köper omkring en fjärdedel av den saudiska oljeexporten, som för närvarande uppgår till omkring 6,2 miljoner fat råolja per dag.

Saudiarabien har skrivit sina avtal om oljeaffärer i dollar sedan 1974, då det saudiska kungahuset i utbyte fick säkerhetsgarantier av den dåvarande Nixonregeringen i USA.

USA importerar för närvarande cirka 500 000 fat råolja per dag från Saudiarabien, vilket kan jämföras med cirka 2 miljoner fat i början av 1990-talet.

Kinas import har samtidigt ökat kraftigt till 1,76 miljoner fat per dag 2021, vilket gör Saudiarabien till Kinas största oljeleverantör.