”Jobbångest är för den som har för lite att göra”

Uppdaterad 2018-08-13 | Publicerad 2015-01-02

Tv-bonden Jonathan Antonsson älskar sina två heltidsjobb

Han har två heltidsjobb, arbetar sju dagar i veckan året om – och älskar det.

– Jobbångest är för den som har för lite att göra, säger tv-bonden Jonathan Antonsson.

När vi andra motvilligt ställer väckarklockan sista dagen på ledigheten, för att återvända till skrivbordet, är Jonathan Antonsson antagligen redan på jobbet. Precis som sent i går, och tidigt i morgon.

Bondeyrket, eller kanske snarare de 85 köttdjuren i ladugården, vet inga röda dagar.

– Det är det bästa, att jobbet pågår hela tiden, och att det är så föränderligt. Precis när man börjar tröttna på något så skiftar årstiden och uppgifterna. Skogsbruk, grävmaskin, köra balar, raka djur, så, harva... Man måste sätta upp delmål, ligga ett steg före hela tiden, följa med i cyklerna, säger Jonathan Antonsson och tillägger:

– Samtidigt blir man en extrem tidsoptimist, man måste nog vara det för att orka jobba så mycket...

Sitt ”dagjobb” har han inom industrin, som instrumenttekniker. Kvällar och helger arbetar han med jordbruk och entreprenad på gården han driver tillsammans med sin storebror.

”Aldrig tråkigt att jobba för sig själv”

Jobbångest är ingenting han kan relatera till, säger han – enda bekymret är när det ena jobbet tar för mycket tid från det andra.

– Jag jobbar väl egentligen med mitt dagjobb för att kunna investera i och utveckla gården och produktionen, det ena finansierar liksom det andra. Men det blir aldrig tråkigt, när man jobbar för sig själv och med det man brinner för.

I år tillbringar han julen i åkerkanterna, där han fäller träd som ska bli ved. Köttbullar och julöl tror han sig hinna med om kvällarna, men någon regelrätt ledighet blir det inte – det här året heller. Precis som Jonathan vill ha det.

Så vad är ditt bästa tips till den som lider av jobbångest?

– Byt jobb! Allvarligt, så är det. Försök hitta ett jobb du verkligen brinner för, där du kan ha mycket eget ansvar och egna projekt, då får du ett helt annat driv. Och slipper den där ångesten, tror jag, haha.

Följ ämnen i artikeln