Hackergruppen bakom Coop-stängningens krav: 598 miljoner kronor

Uppdaterad 2021-07-06 | Publicerad 2021-07-05

Coop-butikerna har tvingats hålla stängt hela helgen för att de inte kan ta betalt.

Nu kräver hackergruppen Revil 598 miljoner kronor för att släppa it-systemen som matjätten och andra företag över hela världen är beroende av.

Utöver alla Coop-butiker som drabbats har även SJ och Apoteket Hjärtat haft betalproblem under helgen på grund av en hackerattack.

Anledningen är att amerikanska mjukvaruleverantören Kaseya utsatts för en ransomware-attack och har blivit blockerade från sina egen it-system.

Ransomware-hackarna Revil tar på sig den stora attacken som påverkar företag över hela världen.

De kräver nu cirka 598 miljoner kronor i bitcoin för att ge Kaseya tillgång till sina egna system igen, enligt en uppdatering på Revils blogg.

Betalar Kaseya ska det ta en timme att återställa deras system, enligt Revil.

När Coop kan öppna igen är oklart. Sent på söndagskvällen skriver de på sin hemsida att de ”arbetar intensivt” med att lösa problemen så snart som möjligt.

Mjukvaruföretaget Kaseya uppger att de under dagen ska försöka återskapa sina systemen med målet att deras kunder ska ha tillgång till tjänsterna i slutet av dagen i dag, uppger företaget.

Amerikanska FBI och landets it-polis, Cisa, utreder hackerattacken som kommenterades av president Joe Biden under helgen. Biden sa att det utreds om attacken har skett på order från Moskva eller med Rysslands goda minne:

– Vi är inte säkra. Initialt pekade det inte mot ryska regeringen men vi är inte säkra, sa Biden.

DAILY Vem var det som hacka?

Aftonbladet Daily med David Jacoby, it-säkerhetsexpert.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen