Nu kan hotelljobben komma tillbaka

Henning Eklund/TT

Publicerad 2020-06-05

Hotellfacket hoppas på att jobben nu kommer tillbaka till branschen. Arkivbild.

Efter några katastrofmånader ser svenska hotellkedjor nu en ljusning, efter beskedet om att svenskar får börja resa inrikes.

Facket räknar med att permitteringarna kommer att börja rullas tillbaka.

I april minskade antalet gästnätter i Sverige med 69 procent – och det från redan låga nivåer i mars. Det var den sämsta siffran på 42 år.

När statsministern på torsdagseftermiddagen berättade att symptomfria svenskar får resa inrikes från och med den 13 juni var det därför många i hotellbranschen som drog en lättnandens suck.

– Vi såg en klar förändring direkt efter Stefan Löfvens besked, med en ökad bokningstakt. Beskedet är vad hela branschen gått och väntat på, säger Kenneth Hultgren, kommunikationschef på Nordic Choice Hotels.

Väntar sig ökning

Bolaget väntar sig en ännu större ökning av bokningarna under fredagen och helgen. Men det betyder inte att allt är frid och fröjd.

– Ökningen sker från låga nivåer. Och en stor del av vår marknad: konferenser och möten, är fortfarande helt död, säger Hultgren.

På kedjan Elite Hotels, med ett trettiotal hotell, har man ännu inte sett någon stor effekt av beskedet. Men förhoppningarna är höga.

– Vi tror att det kommer att bokas på en del inför sommaren. Däremot förväntar vi oss inget större utländskt resande till Sverige i sommar. Norrmän kan du räkna bort, vi ser en del danskar men i lägre volymer, säger vd Daniel Halldén.

Även Scandic räknar med att regeringens besked leder ökade bokningar under juni, om än från låga nivåer.

– När restriktioner hävs påverkar det förstås bokningsläget och vi förväntar oss en positiv effekt inför sommaren, säger kommunikationschef Elin Westin.

Permitteringar lyfts

Totalt har Hotell- och restaurangfacket skrivit avtal om mellan 37 000 och 38 000 korttidspermitteringar, där den största delen varit i hotellbranschen. Nu räknar förbundsordförande Malin Ackholt att permitteringarna kommer börja rullas tillbaka.

– Det är för tidigt att säga något säkert, men vi borde se det i närtid. Det är ett par veckor kvar till att semestern rullar igång i stor omfattning och med ökade restimmar borde det bli effekten, säger hon.

Elite Hotels har redan börjat lyfta permitteringar.

– En väldigt stor andel av personalen är permitterad i någon utsträckning. Men korttidspermitteringarna har varit en väldigt snabb och enkel process att lyfta, något vi gjort på en del ställen där vi sett ökat antal bokningar, säger Daniel Halldén.

På Nordic Choice, med runt 200 hotell i Norden och Baltikum, är det dock inte aktuellt att dra tillbaka några permitteringar i det här läget.

– Bemanningen är nu satt utifrån att vi ska klara en vanlig drift. Ser vi att vissa hotell kommer igång ordentligt får vi titta på bemanningen där, men det sker i så fall per hotell och inte för hela koncernen, säger Kenneth Hultgren.