Ica-advokat: "Finns ingen smoking gun"

Joakim Hugert Lundberg/TT

Publicerad 2023-09-11

Flera av de åtalade Ica-handlarnas advokater hävdar att deras klienter bara följde sin magkänsla när de köpte aktier för miljontals kronor inför bolagets börsutköp. Samtidigt ifrågasätts åklagarens bevisning.

– Det finns ingen “smoking gun”, säger advokat Tor Åström.

En nestor med unik inblick i Icas verksamhet som alltid haft bolagets aktier i hjärtat. Så beskriver advokat Henrik Olsson Lilja sin klient, en 66-årig Ica-handlare som står åtalad för grovt insiderbrott i samband med att Ica avnoterades från börsen hösten 2021.

– Det är alltid bra att köpa Ica-aktier, säger han.

Under sin presentation betonar Olsson Lilja att hans klient har en mångårig, unik bakgrund inom Ica – dels som handlare, dels som förbundsstyrelseledamot.

– Därför är det inte konstigt att han väljer att köpa aktier, han har levt i verksamheten under lång tid, och har alltid haft ett stort hjärta för Icas aktie.

Nekar till brott

Sal 27 i Stockholms tingsrätt var fullsatt när försvarets sakframställan inleddes.

Totalt åtalas 18 personer för olika typer av insiderbrott. Tolv av dem är misstänkta för grovt brott, vilket som mest kan ge sex års fängelse. Därutöver kan näringsförbud vara aktuellt för flera av de åtalade handlarna.

Samtliga huvudmisstänkta i målet är Ica-handlare i Syd- och Mellansverige. Övriga misstänkta är vänner eller anhöriga till handlarna. Alla parter nekar till anklagelserna.

Under kammaråklagare Pontus Hamiltons sakframställan förra veckan spelades flera telefonsamtal upp mellan den 66-årige Ica-handlaren och dennes bankman, där den senare uppmanades att köpa ”så många aktier som möjligt”.

Bankmannen avrådde handlaren från att köpa fler aktier, då det kunde tolkas som insideraffärer. Handlaren gick vidare ändå och banken anmälde då honom till Finansinspektionen.

Aktieköp i natten

En uppmärksammad scen i fallet utspelade sig på en årlig konferens där flera av parterna ska ha köpt stora mängder aktier mitt i natten. De ska vidare ha raderat sms-konversationer där aktieköpen har diskuterats när de fick kännedom om att de misstänks för insiderbrott, enligt åklagaren.

Flera av advokaterna hävdar att deras klienter agerade som de gjorde under hösten 2021 eftersom det förekom mycket diskussioner om Ica offentligt, bland annat i medier, och att det därför var lätt att uppfatta att något stort var på gång.

De åtalade framhåller att de såg Ica:s byte av vd som en signal på att företaget skulle kunna köpas ut från börsen och att detta fick dem att satsa så mycket pengar.

”Mänskligt att reagera”

Advokat Maria Robinson företräder en 55-årig man som driver ett företag som bedriver detaljhandelsrörelse med dagligvaror. Mannen är misstänkt för grovt insiderbrott.

– Åklagaren lägger alla åtalade i samma korg, men det är viktigt att rätten utgår från alla individuellt och bedömer dem utifrån det, säger hon.

Apropå de raderade sms-konversationerna säger Robinson:

– Det är mänskligt att reagera även om man inte har gjort något olagligt.

Advokat Tor Åström representerar en 50-årig kvinna som misstänks för grovt insiderbrott när hon köpt aktier tillsammans med den 55-årige företagaren.

Åström lyfter i sin sakframställan fram att åklagarsidan saknar tillräckligt tung bevisning.

– Det finns ingen “smoking gun” i det här fallet, det finns inga konkreta uppgifter om insiderinformation, säger han.

Följ ämnen i artikeln