Elflygsfabrik i Göteborg flyttas

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2023-02-02

Anders Forslund, grundare och vd för bolaget Heart Aerospace. Arkivbild.

Det skulle bli en helt ny fabrik för elflygplan och ge minst 500 jobb i Göteborg.

Men nu skrotar Heart Aerospace sina planer för Säve flygplats, rapporterar Göteborgs-Posten. I stället ska hela verksamheten flyttas någon annanstans.

Det var i höstas som Heart Aerospace presenterade sin satsning på att bygga eldrivna passagerarflygplan på Säve flygplats, ett projekt som skulle kunna ha 500 anställda inom några år och på sikt uppemot 1 000.

”Vi har en plan och det är inte bara att bygga ett nytt elektriskt flygplan, utan en helt ny industri”, skrev grundaren Anders Forslund i ett pressmeddelande.

Ett halvår senare läggs planerna ner.

Anledningen är enligt bolaget att det förändrade marknadsläget gjort att det skulle bli för dyrt att rusta upp landningsbanan.

– Sedan vi gick ut med att vi skulle etablera oss på Säve flygplats har marknadsläget förändrats och nödvändiga investeringar som flygplatsen behövt göra för att rusta upp landningsbanan är inte längre möjliga att göra, säger Christina Zander, presschef på Heart Aerospace, till GP.

Planerna i sig har enligt bolaget inte ändrats. Vart bolaget och satsningen ska flyttas i stället är dock inte bestämt än.

– Våra rekryteringsplaner på att anställa 500 personer till 2025 ligger också fast. Det enda som har beslutats nu är att verksamheten inte kommer att ligga i Säve, säger Christina Zander.