Spurten i julhandeln kom av sig

Petronella Uebel/TT

Publicerad 2020-12-24

Det var glest med människor på Biblioteksgatan i centrala Stockholm under förmiddagen på julafton.

Coronapandemin har slagit hårt mot julhandeln och julspurten uteblev. I centrala Stockholm var det glest med människor under förmiddagen på julafton.

Även i Nordstans köpcentrum i Göteborg var det betydligt lugnare än tidigare år.

– Nordstan är ett stort köpcentrum så det är ett myller av folk, men det är ingen trängsel. De flesta är måna om att hjälpa till och håller avstånd, säger Ulrika Carlsson, VD och pressansvarig för Nordstan i Göteborg.

Under hela året har butikerna i Nordstan sett hur handeln minskat och hon tror inte att trenden brutits under december.

Ulrika Carlsson har sett att kunderna har börjat sprida ut sina inköp för att undvika trängsel, vilket innebär ett jämnt flöde i butikerna.

Även NK har noterat en skillnad i konsumtionsmönster och att kunder handlat på ett lite annat sätt.

"Man kommer oftare själv, och man handlar mer målmedvetet. Vi har också upplevt en betydligt lugnare slutfas på julhandeln i år, både i Stockholm och i Göteborg," skriver Ulrica Bogh-Lind, presskontakt NK i ett mejl till TT.

Som TT tidigare har berättat har pandemin slagit hårt mot julhandeln. Den vanligtvis hektiska perioden har nu bytts ut mot tomma butiker och försäljningsras. Kortdata från Swedbank visar på ett rejält tapp, främst för den fysiska handeln. Särskilt tufft är det för modehandeln.

Från den 13 till 19 december låg konsumtionen 19 procent lägre än motsvarande vecka i fjol, enligt ny kortdata från Swedbank.